Samo 46 maturanata želi se zaposliti nakon škole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 88 posto maturanata u Istarskoj županiji koji ce ove godine završiti neku od cetverogodišnjih srednjih škola namjerava nastaviti školovanje, odnosno studirati.

Podaci su to pulske podrucne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji je proveo ispitivanje o profesionalnim namjerama maturanta cetverogodišnjih usmjerenja iz svih srednjih škola u Istri. Ucenici završnih razreda trogodišnjih usmjerenja nisu anketirani jer oni ne mogu na fakultete, vec jedino u svijet rada.

Od ukupno 1.357 maturanata cetverogodišnjih usmjerenja podatke je dalo njih 1.135, a od tog broja 1.005 ih kaže da bi rado na fakultet. Samo 45,6 posto, odnosno 518 ucenika, zna sa sigurnošcu što ce studirati i opredijelilo se za jedan ili više studija, dok njih 487, ili 43 posto, još nije sigurno što ce studirati.

Zanimljiv je podatak da se zaposliti namjerava samo 46 maturanata, ili njih cetiri posto, a 84, ili 7,4 posto, još ne zna hoce li studirati ili se zaposliti.

- Jedan od razloga nastavka školovanja na sveucilišnim ili strucnim studijima tako velikog broja maturanata je svakako i nedostatak posla u struci pa se dosta maturanata strukovnih škola, iako imaju završeno zvanje, ipak odlucuje za studij, izjavila je Ada Anicic, voditeljica istraživanja iz pulskog HZZ-a.

Najveci broj anketiranih maturanata, njih 74 ili 14 posto, namjerava upisati ekonomiju, iako su po broju prijavljenih nezaposlenih osoba na HZZ-u ekonomisti suficitarno zvanje pa bi prema preporukama ovi fakulteti trebali upisivati manje brucoša.

Na drugom mjestu po popularnosti je studij prava, slijedi studij informatike, elektrotehnike i racunalstva, arhitekture pa medicine. (Maša JERIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter