Samir Vitasović pobjednik trke na tovarima

Furiozan start utrke tovari
Furiozan start utrke tovari

Jahač Samir Vitasović na tovaru Karolina pobjednik je sinoćšnje 49. Trke na tovarima održane u sklopu proslave 1. maja i Filiplje u Orbanićima. Drugi na ovom atraktivnom trominutnom natjecanju trasom po Orbanićima, u kojem je sudjelovalo ukupno sedam jahača na tovarima, bio je Dean Vitasović na Lindi, a treći Andrej Butković na Lili. Njih troje nagrađeni su korisnom poljoprivrednom opremom. Samir Vitasović se jučerašnjom pobjedom popeo na najviše postolje nakon četiri godine. Lani ga je u tome spriječio Dean koji je sada završio iza Samira.

Prije same utrke na pozornici se izmijenilo 20-ak izvođača, što pjesnika, što svirača, a što pjevača. Između ostalih nastupio je harmonikaški as Ive Škuflić Brico, kantaduri iz Orbanići i okolnih sela te mnogi, mnogi drugi. Ipak, najatraktiviji nastup imao je Tone Vitasović Livi sa svojim šaljivim pjesmama koje se, po Tonetovim saznanjima, pjevaju i na školskim ekskurzijama. Po tome je zaključio da je sada napokon postao zvijezda, samo ne zna hoće li moći izdržati slavu s obzirom da ima 80 godina. Tone iz Orbanići je ujedno jedan od pokretača prve Trke na tovarima održane prije pola stoljeća. Njegov sin Alen Vitasović je prije 22 godine bio najveća hrvatska pjevačka zvijezda, a nastupom u ponedjeljak, u svojim Orbanićima, dokazao je da i dalje stvara nove i kvalitetne pjesme.

Pored toga na fešti je održano natjecanje u razbijanja pijadine. Fešta koja iduće godine slavi jubilarnu 50 obljetnicu i ove je godine okupila brojne posjetitelje. Bilo je više od tisuću ljudi iz Orbanići i okolnih sela, ali i mnogo stranaca pristigli na feštu automobilima i motociklima.

Orbanići, nekoć selo brojnih tovara, danas se za svoju feštu oslanjaju na tovare posuđene iz drugih krajeva Istre. Orbanići je danas selo brojnih lijepih vila gdje stranci dolaze na godišnji odmor, a u selu se gradi još nekoliko vila s bazenima. (Paulo GREGOROVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter