Samir Vitasović i Marko pobjednici 45. trke na tovari

Na jubilarnoj 45. trki sudjelovalo je osam tovara (Snimila Petra LUKEŽ)
Na jubilarnoj 45. trki sudjelovalo je osam tovara (Snimila Petra LUKEŽ)

Jahač Samir Vitasović na tovaru Marku pobjednik je jubilarne 45. trke na tovari održane u sklopu proslave 1. svibnja i Filiplje u Orbanićima. Drugi na ovom atraktivnom natjecanju u kojem je sudjelovalo osam jahača na tovarima, bio je Mario Vitasović, a treći Elio Vitasović. Svi su nagrađeni korisnom poljoprivrednom opremom pa je pobjedniku i trećeplasiranom pripala po jedna prskalica za voćke, a drugi je nagrađen kariolom.

Iako su Orbanići poznati po trkama na tovarima koje imaju dugu tradiciju, ovog se puta jahalo na "uvoznim", posuđenim tovarima iz Klarići jer u Orbanićima više nema nijednog, rekao nam je Samir Vitasović, koji je ujedno potpredsjednik Boćarskog kluba Orbanići, organizatora manifestacije.

- Nijenega tovara više ni u selu pa iz moramo uvesti. Tovar ni rentabilan i sve manje je vrimena za njih, rekao nam je Vitasović koji ističe da su svi natjecatelji ipak iz Orbanići, a za trku se, kako kaže, trenira tijekom cijele godine.

Prije natjecanja bio je obavezan "veterinarski" pregled. "Veterinari", mještani koji su stigli na starom traktoru, zabavili su sve prisutne, kao i tovari koji nisu bili oduševljeni startom pa je nakon startnog zvižduka svaki krenuo na svoju stranu. No na kraju su ipak protrčali kroz selo i uspješno prošli ciljnu ravninu. Nakon utrke, u jahanju na tovarima mogli su se okušati i zainteresirani svih generacija u publici.

Nakon trke održano je i tradicionalno razbijanje pijadine, staklene zdjele koju treba naći hodajući zatvorenih očiju i zatim razbiti, a onome tko to učini s uspjehom, pripada sav novac koji je prije toga ostavljen u njoj. Zabava se do kasno u noć nastavila uz nastup Dua Provin. Pokrovitelji manifestacije su Općina Marčana i marčanska Turistička zajednica.

Ovogodišnja je manifestacija bila posvećena nedavno preminulom Mariju Vrtačiću, koji je uz Toneta Vitasovića Livog prije više od četiri desetljeća bio među inicijatorima trke na tovarima. Program manifestacije vodila je Dorina Tikvicki, novinarka Radio Pule, također Orbanićanka. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter