"Samice" - prva ovosezonska premijera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ravnateljica Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula Gordana Jeromela Kaic najavila je na konferenciji za novinare program nove sezone ove kuce i druge aktivnosti.

Prijava za pretplate INK-a pocinje u ponedjeljak i traje deset dana, do 29. rujna. Informacije o prodaji i upisu za pretplate mogu se dobiti i telefonom (212-617) ili putem e-maila [email protected].

Ove je godine u prvom dijelu kazališne sezone od listopada do studenog ponudeno osam naslova od kojih dva premijerna te šest gostujucih predstava. Cijene su s pretplatom 30 posto niže, a studenti i umirovljenici imaju još 30 posto popusta. Tu je i prepaid INKartica kojom se dobiva i dodatni popust.

Prva ovosezonska premijera je "Samice" Matije Ferlina za koju je tekst napisala Jasna Žmak i kojom ce 7. listopada otvoriti kazališnu sezonu. Projekt je osmišljen još prošle godine pa je Ferlin probe tada imao u Savicenti, a produkciju je preuzeo INK u partnerstvu sa Studijom za suvremeni ples iz Zagreba, gdje su se održavale probe, ali 19. rujna kompletna ekipa seli se u Pulu.



- U predstavi glumi pet bivših clanova dramskog studija INK-a i to je generacija za koju volimo reci da je bila najtalentiranija grupa mladih polaznika u koju spadaju Jadranka ?okic, Dijana Vidušin, Romina Vitasovic, Vedran Živolic i Lana Gojak. Pored njih glume i druga mlada i itekako poznata imena, a to su Csilla Barath Bastaic, Ivana Krizmanic, Lada Bonaci, Silvio Vovk i Ana Vilenica. I ostatak autorskog tima skrojen je od umjetnika iz našega grada pa tako scenografiju potpisuje Maurizio Ferlin, a kostime Desanka Jankovic, ispricala je ravnateljica.

Drugi premijerni naslov je "Leksikon Yu mitologije" u režiji Olivera Frljica, medunarodna koprodukcija šest kazališta iz šest zemalja s podrucja bivše Jugoslavije - Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Kosova, Srbije i Makedonije. Iz Hrvatske je predstavnik INK pa u projektu glumi Helena Minic. Tekst je zajedno s Frljicem i za ovu predstavu napisala Žmak, koja je i dramaturginja. Koreografiju potpisuje Rozana Hribar, scenograf i oblikovatelj svjetla je Borut Vucinel, a glazbu uživo izvodi grupa Foltin.

Predstava ce vec u petak imati slovensku premijeru u Cankarjevom domu, a pulska premijera ce najvjerojatnije biti 10. ili 11. studenog. U predstavi se govori na svim jezicima bivše Jugoslavije te ce za svaku državu predstava biti prilagodena tako da se vecina teksta izgovara na jeziku države u kojoj se predstava izvodi. Predstava je pripremana i u pulskom kazalištu tijekom kolovoza.

Pulski INK ce s predstavom "Cast" gostovati u Zadru, Šibeniku i Varaždinu, a u Puli ce iz tamošnjih kazališta takoder gostovati predstave. Ravnateljica INK-a ocekuje i spektakl zagrebackog Kerempuha, kao i gostovanje Teatra &td. Dolazi i Planet art s njihovom najnovijom predstavom "Tko je ovdje lud", a ocekuje se i produkcija kazališta Žar ptica "Diva".

Upisi u Dramski studio obavljaju se do kraja mjeseca. - Ne radimo selekciju u pocetku, nego djeca nakon odredenog vremena sama vide je li to ono što su htjela ili ne, kaže Kaic i iznosi podatak da su u prijašnjoj sezoni imali 97 clanova te ocekuju da ce taj broj ostati jednak ili rasti. Tko želi, može se javiti na broj telefona 218-890 od ponedjeljka do petka od 10 do 20 sati ili na e-mail [email protected].

Kaic je spomenula i Forum kazalište jer u INK-u imaju grupu polaznika koji su prakticari ovog kazališta. INK se prijavio na Grundtvig program cjeloživotnog ucenja koji se financira iz fondova Agencije za mobilnost i programe Europske unije pa je dobilo potporu od 14 tisuca eura koje ce potrošiti na realizaciju tog projekta cija bi finalizacija trebala biti 2013. u sklopu MKFM-a. (M. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter