Samcima odvoz smeca najjeftiniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova odluka o cijeni sakupljanja, odvoza i odlaganja komunalnog otpada na podrucju Vodnjana zapravo je obracun po sustavu onecišcivac placa. Po Zakonu o otpadu, troškovi odvoza se od 1. sijecnja za kucanstva obracunavaju po broju clanova, a za poslovne prostore po zaduženom volumenu spremnika za otpad, slijedom kategorije korisnika.

Iako ce se nekim kategorijama, osobito poslovnih prostora, cijena odvoza otpada povecati, u Gradu isticu da se pri izradi novog modela obracuna vodilo racuna i o socijalnoj komponenti, ne bi li se ublažio utjecaj broja clanova kucanstva na ukupnu cijenu.

Domacinstva s jednim do cetiri clana placat ce 14,50 kuna po clanu mjesecno pa ce, primjerice, cetveroclano domacinstvo placati odvoz otpada 58 kuna mjesecno. Kucanstva s pet i više clanova placaju 12 kuna po clanu.

Svi korisnici poslovnih prostora dosad su za odvoz otpada placali trostruko više nego privatne osobe, a sad su podijeljeni u kategorije prema koeficijentu zagadivanja, navode u Vlastitom pogonu.

Trošak odvoza otpada obracunava se po ukupno zaduženom volumenu spremnika, koji za jedan cetvorni metar iznosi 1,67 litara, pomnoženom s jedinicnom mjesecnom cijenom od 0,23 kune po litri.

Prva skupina su kuce i stanovi koji se koriste privremeno, s najnižim koeficijentom i baznom cijenom od 0,23 kn po litri mjesecno. U istu skupinu spadaju i škole, vrtici, muzeji, vjerske i humanitarne, sportske ustanove, vatrogasni domovi te kinodvorane.

Nešto više, 0,57 kn po litri, placaju zanatske i uslužne djelatnosti, a 0,69 kn vlasnici vikendica u razdoblju od 1. travnja do 30. rujna, kao i sezonski turisticki objekti te ugostiteljske radnje. Prodavaonice placaju 0,92 kn, a kiosci i prodajni štandovi 1,38 kuna po litri otpada.


Podijeli: Facebook Twiter