Samci su depresivniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samci imaju do 80 posto veci rizik za razvoj depresije u usporedbi s ljudima koji žive u obiteljima, pokazalo je finsko istraživanje koje je je tijekom osam godina na skupini od 3.500 Finaca pratilo potrošnju antidepresiva.

Autori istraživanja, objavljenog u casopisu BioMed Centrals Public Health, isticu da je udio samackih domacinstava u zapadnim zemljama u posljednjih 30 godina narastao i danas svaka treca osoba u SAD-u i Velikoj Britaniji živi sama.

Medu ispitanicima je bilo 1.776 žena i 1.695 muškaraca u prosjeku starih 44,6 godina i analizirano je niz faktora koji utjecu na život - od društvenog okruženja, uvjeta na poslu, obrazovanja, prihoda, zaposlenosti i uvjeta stanovanja, pušenja, potrošnje alkohola do tjelesnih aktivnosti.

Glavnim faktorima rizika za depresiju istraživanjem su identificirani uvjeti života kod žena i pomanjkanje društvene potpore kod muškaraca.

Istraživanjem je utvrdeno da su kupovali 80 posto više antidepresiva tijekom tih osam godina koliko je trajalo istraživanje u usporedbi s onima koji ne žive sami i smatraju da život s drugima može pružiti emotivnu potporu i osjecaj socijalne integriranosti i povjerenja.

Strucnjaci porucuju da se samcima mora dati prilika da govore o svojim problemima.


Podijeli: Facebook Twiter