Samanj u storen grode Buzete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stari Buzecani znali su se veseliti na sajmovima s prijelaza iz 19. u 20. stoljece. Pokazali su to i na ovogodišnjoj, sedmoj po redu, Subotini po starinski, inspiriranoj izvornom tradicijskom puckom feštom koja se prije stotinjak godina održavala uz blagdan Male Gospe. Više od deset tisuca posjetitelja, petstotinjak stanovnika starog grada i cetiristotinjak trgovaca, obrtnika, dama u povijesnim kostimima, pralja, žonglera, ulicnih sviraca, gunjaca i harmonikaša, otputovalo je u prošlost i postalo dio velike povijesne predstave.

Vec se u jutarnjim satima moglo naslutiti da ce Samanj u storen grode Buzete biti rekordno posjecen. Rijeke posjetitelja, domacih i stranih, posebice Talijana i Nijemaca, pocele su se slijevati starogradskim ulicama, tocno u podne kada je po uhodanom scenariju, prolaz u stari Pinguentum, opasan drevnim gradskim zidinama, službeno otvorila gradska straža s helebardama. Gradonacelnik Valter Flego podigao je svecanu zastavu iznad Velih vrata iz 1547. godine, a glasnik od Subotine, uz zvuke bubnja, najavio 12-satni program i procitao «Decižijon».

Iz doslovce svakog starogradskog kutka, protekle su nedjelje izvirali zvuci, mirisi, okusi prošlosti. Najmlade su na istocnom vidikovcu zabavljali madionicar i žongleri. Na tržnicama s domacim proizvodima na Loparu i Pjacaletu i u malim gradskim trgovinama, moglo se baš kao i nekada, vješto trgovati.

U drevnoj palaci Bigatto valjalo je posjetiti notaja od Subotine, obici Trg stari obrta, probati kruh iz krušne peci u staroj gradskoj pekari, objedovati maneštru, fuže, njoke, žlicnjake, pogledati igru na pljocke, predstavu Buzetskog puckog teatra na Veloj šterni «Dižgracija ud zluata i kumpira n' salvata» te videoperformans o istarskoj ženi kroz povijest "Ne(istra)žena". Održani su i koncerti Franka Krajcara te tradicijske glazbe.

Umorni od putovanja u prošlost mnogi su se okrijepili domacim vinom i rakijama i zapjevali. Neki su na trgu pred župnom crkvom, uz pratnju gunjaca Štraca, i zaplesali pa se Subotina u starom gradu slavila do kasno u toplu rujansku noc.


Podijeli: Facebook Twiter