Samanj po starinski napunio Mutvoran

Rakljanski lonci - najstariji oblik istarskog rukotvorstva
Rakljanski lonci - najstariji oblik istarskog rukotvorstva

Mutvoran, maleni gradić sa svega dvadesetak stanovnika, smješten istočno od Marčane, ugostio je u nedjelju "Mandalenjinu", samanj po starinski. Riječ je o cjelodnevnoj prezentaciji tipičnih istarskih proizvoda, poput maslinovog ulja, sira, meda, lavande, vina, smokva i smokvenjaka, te starih zaboravljenih zanata, a koju organizira turistička zajednica Marčane.

Na Mandalenjinu je prvi puta stigla lončarska radionica Rakalj koja je proizvodnju istarskih lonaca obnovila prije dvije godine. U radionici, ispričao nam je Ivan Valić, rade on i tata Anđelo. Kako nam je pojasnio proizvodnja zemljanih posuda predstavlja najstariji oblik istarskog rukotvorstva, a njome se u Raklju do sredine 20. stojeća bavilo više desetaka obitelji koje su svoje lonce prodavali po cijeloj Istri.

Gužva je bila i oko štanda Dragice i Milene, a koje su frigale kruščiće u ulju i tradicionalne "istarske palačinke namazane nutelom". Kako su nam rekle na feštu dolaze da se "malo druže, i tu su od vajk, već treće lito". Kušinići, napravljeni od tijesta za kruh bili su odlični, posebno s medom Mirka Bulića iz Štinjana koji je do njih prodavao med.

U Mutvoranu smo susreli i kaligara, odnosno postolara, Čedu Radića iz Svetog Lovreča. Njegov pokojni otac bio je kaligar, a kako je to zanimanje pomalo zamiralo posla se ostavio.

- Prije par godina njegove sam stare stvari, postolarsku opremu i staru singericu za kožu staru preko sto godina, stavio u promet. Izlagao sam na jaslicama u Svetom Lovreču, a ove su me godine organizatori pozvali u Mutvoran, da ljudi vide kako su se nekada delale postole, ispričao nam je Raić.

A kako se radi sa staklom pokazivao je Željko Celija, iz staklopuhačkog obrta "Lancin". Sa staklom radi već pola stoljeća, a sada je obrt pustio sinu Marku. - Mogu od stakla izraditi sve što poželite, od igle do lokomotive, idemo po feštama i turisti nam naručuju svašta i nitko nikada nije vratio izrađeno, svi su zadovoljni. Ipak, srce mi najviše poskoči dok delam bukaletu ili boškarina rekao nam je Celija te pred nama u tren oka izradio bukaleticu.

Inače, ova se fešta u Mutoranu održava treću godinu, a njezin je glavni cilj, rekla nam je Maja Percan iz TZ-a, promovirati i očuvati stare običaje i zanate. U prigodnom programu sudjelovali su mališani vrtića Vrtuljak, kantaduri "na tanko i debelo", a došli su i konji s ranča Barba Tone te oldtimeri.

U Galeriji "Mandalena" mogla se razgledati izložba radova učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba "Mutvoranski bestijarij". Fešta je završila velikim koncertom Alena Vitasovića i grupe Replay. (B. PETROVIĆ; Snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter