Samanj po starinski: Mutvoran se budi uz Mandalenjinu

S prošlogodišnje Mandalenjine (T. GRBIĆ)
S prošlogodišnje Mandalenjine (T. GRBIĆ)

Mandalenjina, Mutvoranski samanj po starinski, održat će se ove nedjelje s početkom u 17 sati unutar zidina povijesnog naselja Mutvoran. Mandalenjina je cjelodnevna prezentacija tipičnih istarskih proizvoda, kao što su maslinovo ulje, pršut, sir, med, lavanda, vino, smokve i smokvenjaci.

Bit će tu i starih, pomalo već i zaboravljenih istarskih zanata, kao što su postolarstvo, kovačija, obrada drva i stakla. Nezaobilazna će biti i prezentacija lončarstva. Jedna od svrha manifestacije je i upoznati strane goste s time kako su se nekada Istrijani znali provesti uz stare pjesme s napjevima na tanko i debelo.

Treća po redu Mandalenjina okupit će tridesetak izlagača iz cijele Istre koji će prezentirati svoje proizvode, od kojih će se mnoge delicije moći kušati, a sve će biti popraćeno cjelodnevnom domaćon kanton. Posjetitelji će također imati prilike vidjeti i oldtajmere koji će, kao i jahači s ranča Barba Tone, prodefilirati Mutvoranom.

U Galeriji Mandalena u povodu Mandalenjine postavljena je izložba radova učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreb "Mutvoranski bestijarij". Veliko finale mutvoranske fešte započinje u 21 sat uz nastup Alena Vitasovića i grupe Replay.

Organizator, Turistička zajednica Marčane, poziva posjetitelje da posjete manifestaciju i postanu dio Mutvoranskog samnja koji će na jedan dan oživiti povijesno naselje i vratiti pjesmu i ples unutar starogradskih zidina. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter