Samanj od rož: Buzećani traže ljekovito bilje

Samanj od rož u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Samanj od rož u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Pelargonije, petunije i druge popularne cvjetnice, svojim su duginim bojama oživjele parkiralište Mašimova škuja u Buzetu gdje je Turistička zajednica pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i komunalnog poduzeća "Park", organizirala jubilarni, peti po redu "Samanj od rož".

Cvjetni sajam okupio je dvadesetak izlagača iz Istre: cvjećarna, rasadnika i obrta za održavanje i uređenje okućnica, a svoje su radove izložili i Dječji vrtić "Grdelin", Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja", Dom za starije i nemoćne, Društvo "Naša djeca", Program dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama, županijska Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom - Poludnevni boravak Buzet i kreativna radionica Općine Lanišće.

Upotpunile su ga i buzetske trgovine i cvjećarne; "Agroval", "Am grupa", "Morena" i "Loredana" koje su u svojim prostorima pojedine artikle također prodavale po sajamskim cijenama.

Sajam je održan u sklopu proljetne eko-akcije "Neka moja Istra blista - Naj nan Buzeština bije lipa čista" kojom se posebna pozornost posvećuje uređenju ovog pograničnog područja, a od novosti jubilarne manifestacije valja izdvojiti kutak ljekovitog bilja, te pokazno traženje ljekovitog bilja.

Jedanaest posjetitelja odlučilo se na pokazno traženje te pod vodstvom vrsnog poznavatelja ljekovitog bilja Darija Krivičića obišlo je dvije lokacije nedaleko Buzeta, ispod Marinci i kod sela Podrebar. Dobili su i herbarije koje su ispunili tijekom pokaznog traženja.

- Čitav sjever Istre od Učke i Ćićarije preko Buzeštine nizvodno uz Mirnu do Antenala, pravi je botanički vrt u kojem ima preko 150 možda i dvjesto vrsta ljekovitog bilja.

Zadnjih godina sve je primjetniji interes za samoniklo ljekovito bilje jer ljudi se sve više vraćaju prirodi, rekao je Krivičić. U ovo doba godine najaktualnije su sve vrste kopriva, trputac, medvjeđi luk… (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter