Salut, tovariš Depardieu!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pismo kojim Gerard Depardieu zahvaljuje Vladimiru Putinu što mu je dodijelio rusko državljanstvo u petak su ruske društvene mreže i europski tisak popratili kritikama i sarkazmom. 

"Gerard, dođi 31. siječnja na trg Trijumfalnija (u Moskvi) sa svojom novom ruskom putovnicom. Svakog 31. u 18 sati na tom trgu ruski građani traže pravo na mirno okupljanje kako je predviđeno člankom 31 Ustava. Čekamo te Gerard", jer to ti je prigoda da odigraš "stvarnu povijesnu uloga branitelja sloboda u Rusiji", napisao je pisac Eduard Limonov, aktivni protivnik ruskog predsjednika.

Depardieu je u pismu koje je u četvrtak objavio ruski Pervi kanal poručio da "mnogo voli predsjednika Vladimira Putina i da je to uzajamno", te da je "Rusija velika demokracija". 

"Oduševljen je našom demokracijom, potpuno je podjetinjio". "Pobjeći iz vlastite zemlje zbog novca, to je tako ruski. On je stvarno naš", neki su od komentara objavljeni na ruskim portalima.

Uz naslove kao što je "Salut, tovariš!", francuski tisak ne zaostaje u sarkazmu na račun glumca. 

"Kakav film!", piše francuski list Le Figaro (desnica) očekujući da će na temelju Depardieuova porezna bijega nastati zanimljiv filmski scenarij. 

"Kao novi ruski državljanin, Gerard Depardieu izravno pristupa ljepoti beskrajnih prostranstava i potpunoj slobodi Sibira", piše La Presse de la Manche i podsjeća da su "milijuni Sovjeta tavorili u gulazima dok je sadašnji predsjednik Putin bio pukovnik KGB-a (tadašnje sovjetske tajne službe).

Neke tiskovine podsjećaju da se glumac već istaknuo potporom različitim diktatorima. Primjerice, španjolski El Mundo (desnica) pod naslovom "Prijatelj diktatora" donosi fotografiju glumca pored kubanskog vođe Fidela Castra.

U Belgiji, kamo je Depardieu izbjegao zbog poreza, dnevnik "La Libre Belgique" predviđa zanimljivu budućnost za slavnoga glumca koji će s ruskom putovnicom "moći snimati u četvrtoj zoni Kazahstana, pjevati s kćeri uzbečkog diktatora, glumiti u reklamama za banke ili kečap ruske televizije ili partijati u Groznom u društvu čečenskog despota Ramzana Kadirova". 

Berlinski dnevnik Tagesspiegel objavio je montažu Depardieua, filmskog Obelixa, kako tegli mehhir od novčanica i predaje ih Putinu preodjevenom u Asterixa. 

Konzervativni Die Welt pod naslovom "Drug Depardieu" piše da je "glumac postao građanin ukazom", kako je i red u postsocijalističkoj Rusiji, a Frankfurter Allgemeine Zeitung prikazuje glumca kao Raspućina. 

Britanski The Independent predviđa da Depardieu ne kani otići  živjeti u Rusiju unatoč niskom "porezu od 13 posto". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter