Salsa Filharmonica za početak Ulyssesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trinaestu Ulyssesovu sezonu otvorit će 6. srpnja na Brijunima "Salsa Filharmonica", koncert profesionalnih latino glazbenika koji će, uz pratnju Zagrebačke filharmonije, u posebnim aranžmanima izvesti standarde latino glazbe, najavljeno je na konferenciji za novinare na kojoj je kazalište Ulysses danas u Hrvatskom novinarskom društvu predstavilo novu sezonu.

Na konferenciji, kojoj su prisustvovali ovogodišnji Ulyssesovi suradnici, videolinkom se javio osnivač kazališta Rade Šerbedžija najavivši u novoj sezoni, od 6. srpnja do 25. kolovoza, jedinstveno kazališno iskustvo na Brijunima. Ovogodišnja dramska premijera "Shakespeare u Kremlju" Ive Štivičića, na temu "zadnjih dana Staljinove vladavine", bit će praizvedena 2. kolovoza, u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novoga Sada.

U režiji Lenke Udovički, ponovno će na Brijunima aktualizirati šekspirijansku dramaturgiju moći i vladavine, intrige i izdaje, ove godine preseljenu u interijere Kremlja, jednoga od najkontroverznijih političkih toponima novije povijesti. Autor Ivo Štivičić istaknuo je da je riječ o djelu koje, govoreći o "potrebi za vlašću i ponižavanjem drugoga", odstupa od "standardnih tijekova dramskih događanja u Hrvatskoj", zbog čega se" "Shakespeare u Kremlju", kaže, isplati pogledati.

I upravitelj Srpskog narodnog pozorišta iz Novoga Sada Aleksandar Milosavljević novu je dramsku premijeru ocijenio "jakim dramskim štivom koje u svoj svijet uvlači i glumce i redatelja i publiku", posebno istaknuvši suradnju glumaca iz Zagreba, Beograda i Novoga Sada, koje je nazvao vrhunskim glumačkim timom po kvaliteti ravnim brazilskoj nogometnoj reprezentaciji.

Umjetnička voditeljica Ulyssesa Lenka Udovički za srpanj je najavila reprize Shakespeareova "Kralja Leara" i "Odiseja" Gorana Stefanovskog, a za kolovoz reprize "Pokojnika" Branislava Nušića i Brechtova "Zadrživog uspona Artura Uija".

Književnik Milan Rakovac najavio je program "SubLit Caffea - Vrisak stiha 1913.-2013.", pjesničku večer u Ljetnom kinu na Velikom Brijunu 19. srpnja. Dan kasnije, tvrđava Minor na Malom Brijunu ugostit će koncert Amire Medunjanin koja će, uz bosanskohercegovačke sevdalinke, izvesti i tradicijske makedonske i crnogorske pjesme. Program 13. Ulyssesove sezone ove je godine dostupan i na internetskoj stranici www.ulysses.hr, a od ove godine najavljena je i mogućnost online rezervacije i kupnje karata. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter