Salonit na krovovima 13 društvenih domova Barbanštine


Društvenom domu u selu Manjadvorci, kojeg za sada pokrivaju derutne salonitne ploče, primjereniji je krov od kanalica i bit će to vjerojatno primjer kako će se obnavljati i ostali domovi na Barbanštini. Složili su se s time jednoglasno vijećnici Općine Barban na posljednjoj sjednici, kada je načelnik Denis Kontošić pred njih iznio dvije mogućnosti za rekonstrukciju - salonitne ploče zamijeniti ili krovom od kanalica ili od sednvič-panela.

Iako je u ovom drugom slučaju riječ o pokrovu izrađenom od laminata, cijene zahvata prema troškovniku koji je izradio ovlašteni arhitekt ne odudaraju puno jedna od druge - krov od panela koštao bi oko 92 tisuće kuna, a od standardnih crjepova oko 106 tisuća (obje su cijene bez PDV-a). S obzirom na razliku od samo deset posto i na to da se radi o objektu u središtu sela, vijećnicima je puno prihvatljivija opcija s tradicionalnijim tipom krova. Uz to, dio troškova spreman je pokriti i zakupac prostora, trgovačka tvrtka Miracolo, kojoj zbog prokišnjavanja dosadašnjeg azbestnog krova stradava roba u skladištu trgovine.

Kada bi rekonstrukcija mogla početi, još nije definirano, s obzirom da je izjašnjavanje vijećnika zamišljeno samo kao smjernica općinskoj upravi za izradu projekta.

- Imamo 13 društvenih domova, od čega ih pet ima salonitne ploče koje sadrže azbest. Krov u Manjadvorcima pušta, moči se roba, a korisnik prostora zainteresiran je da sudjeluje u sanaciji, predstavio je problem Aldo Osip iz Jedinstvenog upravnog odjela.

- Nismo još ništa odlučili, neka se provede i rasprava, ali bi u skladu s gradnjom u našim selima odgovaralo da dom ima krov od kanalice, a troškovima je predviđeno i ojačavanje konstrukcije. Zakupac je spreman sudjelovati u troškovima pola-pola, a mi bi ga zauzvrat oslobodili zakupnine za određeno razdoblje, rekao je načelnik Kontošić.

Dom u Manjadvorcima prvi je na redu s obzirom da jako prokišnjava, ali je načelnik iznio i plan da se s vremenom uredi svih pet domova na kojima su krovovi koji sadržavaju po zdravlje opasni azbest, materijal koji je prije više desetljeća bio izrazito popularan u građevinarstvu. Neki su se vijećnici interesirali i da li se obnova doma može prijaviti na fondove za energetsku učinkovitost, kako bi se umanjili ili skorz pokrili izdaci Općine. No načelnik za njih nije imao dobre vijesti.

- Svi su naši domovi građeni nelegalno, sada su u postupku legalizacije, a ne može se na natječaje prijavljivati objekte koji nemaju urednu dokumentaciju. Inače, postupke legalizacije pokrenuli smo za sve bespravno građene objekte u vlasništvu Općine i čekamo rješavanje, zaključio je Kontošić. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter