Šalom do filozofije, anksioznošću do evolucije

"Mask" - Blue Noses
"Mask" - Blue Noses

Ovogodišnji projekt "Umjetnik na odmoru by Valamar" u Hrvatsku dovodi neke od najznačajnijih umjetnika međunarodne umjetničke scene. Vrhunac projekta dogodit će se u nedjelju kada će se u porečkoj Villi Polesini u 20 sati otvoriti jedinstvena jednodnevna izložba pod nazivom "Tranzicija" na kojoj će prvi put zajedno izlagati doajen hrvatske konceptualne umjetnosti Josip Vaništa i slavni ruski umjetnici - sibirska grupa Blue Noses koju čine Vjačeslav Mizin i Aleksander Šaburov te kontroverzni Oleg Kulik.

Blue Noses su 1999. godine osnovali Alexander Shaburov i Vyacheslav Mizin iz Novosibirska. S dečkima "plavih noseva" kratko smo porazgovarali.  

- Prije svega, hoćemo li ozbiljno ili neozbiljno?

- Mi uvijek govorimo ozbiljno na neozbiljan način… I Krist je sa svojim učenicima razgovarao putem alegorije. Preko principa šale sastoji se filozofija cijelog svijeta.

- Smatrate li da ste uspjeli promijeniti išta u svijesti ruskih političara?

-Ne. Mi smo dva potpuno različita svijeta. Političari su vrlo ozbiljni ljudi, ne funkcioniraju po principu šale.

- Dakle, uopće Vas ne percipiraju?

- Rusija je ogromna zemlja i mi živimo u različitim svjetovima. Umjetnici i činovnici su poput vode i pijeska ili kristala i blata. Mi umjetnici smo kristal, a oni blato.

- Slučaj Pussy Riot ipak govori o činjenici da kritika vlasti ne prolazi nesankcionirano...

To je dio masovne kulture, razumljivo je zašto ih je to zainteresiralo. Mi nismo toliko eksponirani, niti poznati poput njih

Oleg Kulik, rođen je 1961. godine u Kijevu, a karijeru kustosa i potom umjetnika počeo je u drugoj polovici osamdesetih u Moskvi gdje se školovao.

- Tijekom '90-ih proslavili ste se psećim performansima. Danas ipak radite nešto što je na pragu lijepih umjetnosti.

- Tijekom devedesetih godina mnogi su govorili da imam lijepo tijelo, pa sam ga iskoristio u konceptualne svrhe. Pokazivao sam tijelo, htio sam probiti svoj strah od medija, bio sam uplašen od anonimnosti... Kada sam počeo s psećim performansima neki su se gnušali, a kada sam stao htjeli su još. Ono što radim sad i dalje je provociranje, ali neki drugi način.

- Ali svaki sistem ima svoje nedostatke. Koji je najbolji sistem po vašem mišljenju?

- Najbolji je sistem koji ljude čine anksioznima, koji ih tjera da unapređuju evolucijski proces. Sistemi koji ljude čini sretnima, sigurnima i zadovoljnima sa svime meni su sumnjivi. Sumnjiva mi je ta sreća. Nisam za to da svi bezbrižno leže na plaži, to je apsolutno glupo. (V. ŠILIPETAR, snimila J. PREKALJ)

CIJELI RAZGOVOR U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter