Salmonelom se zarazilo 17 djece iz pet pulskih privatnih vrtića

Ilustracija (S. DRESCHSLER)
Ilustracija (S. DRESCHSLER)

Od voditeljice Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Vlaste Skopljak u četvrtak smo dobili potvrdu informacije da je više vrtićke djece zaraženo salmonelom u Puli. Prema njenim riječima, da su djeca zaražena zabiljećili su 18. rujna, no, daljnjim ispitivanjem, utvrđeno je da je prvo dijete od salmonele oboljelo još 11. rujna.

- Anketiranjem roditelja troje djece kod kojih je iz stolice potvrđena salmonela, saznali smo da se radi o djeci koja pohađaju dva vrtića u Puli. Daljnjim ispitivanjem saznali smo da je ipak ukupno oboljelo 17 djece iz pet pulskih vrtića, rekla nam je dr. Skopljak i dodala da je kod 10 i potvrđena salmonela.

Na upit je li pronađena nekakva poveznica i je li utvrđeno što je izvor zaraze, dr. Skopljak je rekla da analizama nisu potvrdili što bi mogao biti izvor zaraze i odakle je salmonela krenula, iako je svoj djeci bilo zajedničko da su dobivala hranu iz istog izvora.

- U suradnji sa Sanitarnom inspekcijom obavili smo pregled objekta u kojem se priprema hrana te obavili uzorkovanje briseva mikrobiološke čistoće površina, hrane i stolice osoblja. Iako nismo uspjeli utvrditi izvor zaraze poduzete su protuepidemijske mjere, konstatirala je dr. Skopljak i dodala da više nije bilo prijavljene djece sa salmonelom.

S obzirom da su zaražena djeca boravila u privatnim vrtićima, od predsjednice Udruge privatnih vrtića Istarske županije Vlaste Jedinak saznali smo da su i sami reagirali kada su čuli za prve slučajeve trovanja salmonelom, a da je prvi reagirao i sam vlasnik objekta koji im sprema hranu. Odmah su, kaže, obustavili uzimanje obroka od njih, a kada se pokazalo da su svi brisevi iz objekta i od zaposlenika mikrobiološki u redu, tada su nastavili uzimati obroke.

- Zapravo se ne zna odakle je ta zaraza krenula, a ja vjerujem da nema veze niti s kuhinjom, niti s vrtićima. Mi smo u suradnji sa Zavodom dostavili sve menije već od 8. rujna nadalje, a čuli smo da su im se javljali i drugi roditelji zbog sumnje na salmonelu kod djece. Međutim, čujem da se i odrasli ovih dana žale na crijevne viroze, a iz zdravstvenih krugova kažu da ima dosta rota virusa u opticaju tako da je izvor zaraze tko zna tko i tko zna koje mjesto. Da je bila salmonela iz hrane koja se jede u vrtićima ne bi to bilo samo tako malo djece, svi bi se zarazili, jer svi jedemo istu hranu, istaknula je Jedinak i dodala da ne zna u kojim je sve vrtićima zabilježena zaraza. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter