Salmonelom se godišnje u Hrvatskoj zarazi 3.500 ljudi

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Salmonelom se u Hrvatskoj godišnje zarazi oko 3.500 ljudi, pa je logično postaviti i pitanje koliko je njih oboljelo samo zato što vijest o bakteriji pronađenoj u proiozvodima povučenim zbog isteka trajanja nije stizala do potrošača. 

Dio tih, moguće zaraženih proizvoda je kupljen, no potrošač ni na koji način dosad nije mogao doznati da kod kuće drži opasnu hranu. 

Salmonelu je moguće uništiti samo dobrom termičkom obradom, no ona, potvrđuje nam mr. sc. Marjan Katalenić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, može preživjeti i na niskim temperaturama u zamrzivaču. 

»Prije svega, nemojmo dizati paniku, jer je pitanje koliko je, od 11 tona piletine i pačetine koje je Lidl stavio na tržište, kao i ćevapčića iz Konzuma, zaraženo. Neka roba jest zaražena, druga nije. Bitno je da se takvo meso priprema na teperaturama višim od 65 stupnjeva Celzijevih, da se redovito prije i nakon pripreme te hrane peru ruke, a da se pribor za pripremu sirove hrane opere toplom vodom i deterdžentom. Kako na spužvici za pranje može ostati uzročnika, i nju je potrebno zamijeniti«, navodi Katalenić, dodajući kako salmonela može na predmetima preživljavati satima te je svuda prisutna – osim u mesu, tako i u jajima, na voću i povrću, u kućnim ljubimcima, dok prijenosnici, pa tako i u poslovanju s hranom, mogu biti zaraženi ljudi – kliconoše bez kliničkih znakova bolesti. 

Katalenić pohvaljuje reakciju ministra Tolušića na spoznaju da potrošači dosad nisu bili obaviješteni o opasnoj hrani koja više nije u prodaji. Na pitanje je li pak moguće da se hrana kontaminira u transportu od proizvođača do trgovca, odgovara kako je sve što dođe zapakirano u trgovinu, kao u slučaju poljske piletine, odnosno mađarske pačetine u Lidlu, moglo biti zaraženo samo kod proizvođača. »I pored svih poduzetih mjera koje nalažu zaštitu, očito je ljudski faktor taj koji je uzrokovao zarazu«, zaključuje Katalenić. 

Lidl i Konzum inače su među »sanitarcima« i veterinarskim inspektorima hvaljeni kao trgovački lanci koji najviše u Hrvatskoj, pored redovitih državnih, provode i dodatne, vlastite kontrole hrane. Ako su baš kod njih pronađeni ovi zaraženi proizvodi, postavlja se pitanje koliko su hrvatski potrošači toga i iz drugih trgovačkih lanaca već pojeli. 

Kako spriječiti zarazu salmonelom

(izvor: Hrvatska agencija za hranu) 

- prije rukovanja hranom obavezno perite ruke, radne površine i pribor vrućom vodom i deterdžentom

- prije termičke obrade namirnice temeljito operite, a namirnice koje kuhate potpuno termički obradite – jaja dobro ispeći ili skuhati, piletinu također, te ih konzumirati odmah, ne ostavljati za večeru ili za sutradan – poseban izvor bakterija je meso uz kost. Polukrvavo, nedovoljno pečeno meso s roštilja ljeti treba izbjegavati 

- izbjegavajte pripreme jela od termički neobrađenih jaja 

– pripremljeno jelo ne smije stajati duže od 2-3 sata na sobnoj temperaturi 

- odmrzavanje hrane, kao i podgrijavanje, obavite u što kraćem roku bez duljeg stajanja na sobnoj temperaturi 

Simptomi zaraze salmonelom

(izvor Hrvatska agencija za hranu) 

- započinju nakon inkubacije od 12 do 24 sata 

- akutna bol u trbuhu 

- povišena temperatura 

- glavobolja, mučnina, proljev i ponekad povraćanje traju nekoliko dana, a ponekad i mnogo dulje, ovisno o imunitetu osobe i tipu bakterija Salmonella. Posebno ranjiva skupina su djeca

(Bojana Mrvoš Pavić)       


Podijeli: Facebook Twiter