Šalica caja dnevno štiti od raka jajnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žene koje svakodnevno piju samo jednu šalicu caja, bilo crnog, zelenog ili biljnog, imaju deset posto manju vjerojatnost za razvijanje raka jajnika nego žene koje caj uopce ne piju. Dobra je vijest da se s ispijanjem dvije ili više šalice caja dnevno povecava i koristan utjecaj napitka.

Naime, rizik od raka dojke smanjio se za oko 12 do 13 posto kod sudionica istraživanja koje su dnevno pile dvije ili više šalica ovog ljekovitog napitka.

Žene koje su pile cetiri ili više šalica caja dnevno, bilo crnog, zelenog ili biljnog, umanjile su rizik za oblijevanje od raka jajnika za 30 posto. Rak jajnika poznat je kao tihi ubojica, jer se kod mnogih žena simptomi pojavljuju tek u uznapredovaloj fazi bolesti.

Glavni faktori rizika ukljucuju obiteljsku povijesti bolesti, dijagnosticirani rak dojke i pojavu mjesecnice u ranoj dobi. Vecem su riziku izložene i žene koje imaju višak kilograma ili koriste hormonsku nadomjesnu terapiju.

Studija je pokazala da konzumiranje caja ima niz pozivnih ucinak za naš organizam i da zeleni caj nije ništa ucinkovitiji od biljnih cajeva ili drugih derivata cajevca.

Studije provedene na životinjama sugeriraju da caj inhibira rast stanica raka jajnika, dok je slican test, proveden na ljudima, imao inkonzistentne rezultate.


Podijeli: Facebook Twiter