Saldi u Trstu još uvijek privlače Istrane

Sniženja u Trstu
Sniženja u Trstu

U subotu, 5. siječnja, u gotovo svim talijanskim regijama započela je sezona zimskih sniženja koja će potrajati do ožujka.

Period je dug, no već nakon prvog tjedna znat će se prosječni učinak.

Talijanski trgovci nisu optimisti, naprotiv već unaprijed znaju da im to neće popraviti krvnu sliku koja pokazuje vidne znakove bolesti sustava.

Već tijekom božićnih blagdana talijanska je trgovačka mreža zabilježila pad prodaje od nekih dvadeset posto, i to u najosjetljivijem dijelu: prodaji cipela, odjevnih predmeta i igračaka. Spasila se tek visoka moda: butici talijanskih modnih kreatori u Milanu, Rimu i Veneciji radili su punom parom, što rječito govori da je gospodarska kriza zahvatila najviše bivšu srednju klasu.

S obzirom na višegodišnje tršćansko iskustvo, već prizor praznih dućana u subotu ujutro, prvog dana popusta, najavljuje slabe rezultate.

U subotu je bilo nešto življe na hrvatsko-slovenskoj granici, bilo je stranaca koji su izlazili iz Hrvatske nakon novogodišnjih blagdana, nešto naših skijaša na putu prema skijalištima te dobar dio automobila s pulskom registracijom koji su se najvjerojatnije uputili u Trst na rasprodaje. 

Ove godine većina tršćanskih dućana odlučila je istaknuti popuste koji se kreću od dvadeset do pedeset posto. Promidžbeni panoi i natpisi na izlozima najčešće reklamiraju upola nižu cijenu, odnosno popust od pedeset posto. Tek nekolicina njih nudi popuste do sedamdeset posto, ali udruge talijanskih potrošača koje nadziru tijek sezonskih sniženja upozoravaju da preveliki postotak može skrivati prijevaru.

Sezonska sniženja se odnose na robu koja je ostala neprodana tijekom redovnog sezonskog poslovanja, po zakonu trgovac može sniziti ono što nije prodao tijekom sezone, ali netko ipak ulazi dublje u magazin i izvlači odjevne predmete koji pripadaju nekom drugom vremenu.

Uz dućane koji ističu ponuđene popuste naći ćete u Trstu, kao i drugdje u Italiji, pregršt dućana koji nude izvanredne popuste zbog prekida aktivnosti ili prenamjene dućana.

U biti, tijekom cijele godine veći dio trgovaca pronalazi razne zakonske smicalice da bi potrošačima ponudio sniženu robu.

U Italiji se već godinama raspravlja o liberalizaciji sistema i ukidanju sezonskih sniženja: svaki bi trgovac mogao nevezano za sezonu izabrati vrijeme popusta.

Najveća udruga talijanskih trgovaca obavila je istraživanje i utvrdila da 68,7 posto trgovaca želi liberalizaciju sistema popusta, a to želi i 57 posto ispitanih talijanskih potrošača. (Napisao i snimio Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter