Salamon: U fotografiji je elitizmu kraj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Photodistorzija od osnivanja namjerava predstaviti fotografiju u svim oblicima pojavljivanja: od klasicne analogne do digitalne, od fotografije kao cistog dokumenta do naknadno manipuliranih ili kompjuterski generiranih. Fotografija gotovo da nema granica", rekla je povjesnicarka umjetnosti Sabina Salamon na otvaranju cetvrtog izdanja ove bijenalne porecke izložbe koja je u petak navecer u Istarskoj sabornici okupila brojne autore i goste.

Malo rijeci, ali puno hvale za odabrane fotografe i Katju Restovic, glavnu pokretacicu ove izložbe 2003. godine, izrekli su Sanja Radetic Fatoric, ravnateljica Puckog otvorenog ucilišta, organizatora ovog dogadanja, te županijski procelnik za kulturu Vladimir Torbica. Minutom šutnje okupljeni su odali pocast nedavno preminulom velikanu istarske i hrvatske fotografije Rencu Kosinožicu.

Od stotinjak prijavljenih fotografa ovogodišnje su selektorice Sabina Salamon, Ketrin Milicevic Mijošek i Petra Pocanic odabrale njih pedesetak ciji su radovi predstavljeni na skupnim i samostalnim izložbama na šest lokacija najvecim dijelom smještenim u starom gradu.



"Na natjecaj su se javili vecinom amateri, što nije neobicno iz dva razloga: prvi je taj da je za studij fotografije potrebno otici na umjetnicke škole u inozemstvo, dok se drugi odnosi na cinjenicu da je fotografija u posljednjih nekoliko godina doživjela demokratizaciju neslucenih razmjera. U fotografiji je elitizmu kraj", piše Salamon u uvodnom tekstu prateceg kataloga izložbe. Tome u prilog ide i novost ovogodišnje Photodistorzije - Otvorena kategorija, mogucnost da na izložbi sudjeluju fotografi iz cijelog svijeta slanjem svojih fotografija na web stranicu flickr.com preko koje ce se poslani radovi prikazivati na ekranu u izlogu knjižare Istra Alf na Trgu slobode.

Turobna jesenja vecer u starogradskoj jezgri živnula je nakon otvaranja izložbe u Sabornici jer se ubrzo brojna publika raspršila Decumanusom i okolnim ulicama obilazeci sve lokacije s izlošcima. Posljednje stajalište bio je multimedijalni klub Atelier otvoren samo za ovu priliku, koji je ugostio radove zagrebacke umjetnice Jasenke Bulj i brodskog fotografa Damira Ivankovica, te kasnije i after party na kojem su se okupili svi autori i gosti.

Izložba ostaje otvorena do 29. studenog, a radovi se mogu pogledati u Istarskoj sabornici, galeriji Zuccato, Maloj galeriji i foajeu kazališta svakim danom osim nedjelje od 10 do 13 i od 16 do 18 sati, te u lapidariju Zavicajnog muzeja Poreštine i Atelieru od 10 do 13 sati. Ovog ponedjeljka i utorka iznimno ce biti zatvorena Istarska sabornica.


Podijeli: Facebook Twiter