Salah Abdeslam u kolovozu bio u Italiji


Osumnjičenik za pariške napade Salah Abdeslam u kolovozu je proputovao kroz Italiju s prijateljem, ali njegova nazočnost u zemlji nije privukla pozornost policije jer u to vrijeme nije bila izdana tjeralica za njim, rekao je u ponedjeljak izvor blizak istrazi.

Državni odvjetnici u Bariju odvojeno su pokrenuli istragu o osobama za koje se sumnja da su islamistički militanti koji su na putu u Grčku prošli kroz luku Bari u nekih pet navrata između veljače i kolovoza, rekao je drugi izvor blizak istrazi.

Čini se da istraga nije povezana s pariškim napadima, dodao je izvor. Državni odvjetnici sumnjaju da militanti, koristeći se krivotvorenim dokumentima, putuju u Siriju preko Italije.

Ova dva slučaja pokazuju da postoje teškoće u prikupljanju obavještajnih podataka u 28 članica Europske unije, gdje sigurnosne snage u svakoj zemlji rade neovisno i imaju drukčije prioritete.

Abdeslam je belgijski državljanin  pa može slobodno putovati kroz zemlje Schengenskog prostora u kojemu nema graničnih kontrola. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter