Sakupljen novac za operaciju Valtera Bernobića u Kini

Valter Bernobić s prijateljima koji su mu pomagali u prikupljanju novčane pomoći (Snimila Vedrana HABEREITER)
Valter Bernobić s prijateljima koji su mu pomagali u prikupljanju novčane pomoći (Snimila Vedrana HABEREITER)

Tridesettrogodišnji Valter Bernobić iz Markovca kraj Višnjana obolio je od teške i rijetke bolesti, a nakon brojnih humanitarnih akcija prikupljeno je 205 tisuća kuna potrebnih za operaciju u Kini koja bi mu trebala olakšati zdravstveno stanje. Valter i dvadesetak njegovih prijatelja koji su mu pomagali u prikupljanju ovog iznosa okupili su u Višnjanu da bi zahvalili svima koji su im pružili pomoć i podršku.

Proteklo je nešto više od godine dana od kada su Valter i prijatelji uputili apel za pomoć. Ovaj mladić u svojoj 13. godini počeo je osjećati prve simptome Ataxije G11.1 (degeneratio spinocerebellaris), neizlječive progresivne bolesti uzrokovane degeneracijom živaca središnjeg živčanog sustava. Nema lijekova koji bi mogli zastaviti bolest, a jedina mogućnost je transplantacija matičnih stanica koja se vrši u Kini. Zahvat košta 30 tisuća eura koje Valterova obitelj nije imala pa su se njegovi prijatelji obratili javnosti za pomoć. Prva velika akcija održana je tijekom lanjske srpanjske proslave Mandalenjine u Višnjanu, a nastavila se kroz niz akcija sve dok nije prikupljena tražena svota.

Valter je već uplatio 30 posto cjelokupnog iznosa operacije te čeka potvrdu točnog termina zahvata koji će biti u listopadu ili studenom. Na put u Kinu krenut će u pratnji supruge Klaudije i prevoditeljice, a prikupljeni iznos dovoljan je da osim operacije, pokrije i troškove puta i prevođenja.

- Htio bih se zahvaliti svima koji su na bilo koji način sudjelovali u akciji i pružili mi pomoć i potporu, rekao je Valter.

Njegove prijateljice i glavne pokretačice akcije Emanuela Franko Dujmović i Stefani Ružić zahvalile su svim sponzorima koji su donirali darove za nagradnu lutriju, svim općinama koje su im omogućile sudjeluju na njihovim pučkim feštama s nagradnom igrom i prodajom palačinki te svim ljudima koji su im pomogli u prikupljanju pomoći. Zahvalile su se općinama Višnjan i Vižinada koje su ustupile svoje objekte za organizaciju humanitarnih manifestacija, motoklubu Highlanders, bendovima The Night Express i Rekonstrukcija te caffe baru Placa. (Vedrana HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter