SAKUD proslavio 65 godina rada

Harmonikaški orkestar Stanko Mihovilić, kojim je dirigirao Julian Grgorović
Harmonikaški orkestar Stanko Mihovilić, kojim je dirigirao Julian Grgorović

Pulski Savez amaterskih kulturno-umjetničkih društava (SAKUD) obilježio je proteklog vikenda 65. godišnjicu postojanja.

Ova udruga danas okuplja više od 700 aktivnih članova, od čega su više od tri četvrtine mlađi od 20 godina, tu je i 50 stalnih suradnika (po ugovoru), 50 stalnih suradnika (volontera), te više od 100 povremenih suradnika i četiri djelatnika. Članovi SAKUD-a godišnje ostvare više od 400 programa vlastite produkcije u Puli, Istri, drugim krajevima Hrvatske i inozemstvu, za što su dobili brojna priznanja, često i na međunarodnim festivalima i natjecanjima.

Svi uzrasti

Obilježavanje velikog jubileja SAKUD-a započelo je u subotu na gradskoj tržnici. Nastupio je KUD "Uljanik" iz Pule koji se predstavio istarskim tradicijskim plesom i svirkom. Svirače je uvježbao prof. Valter Bašić, a plesače Dragica Martinović. Mandolinistički orkestar KUD-SAC "Lino Mariani" pod ravnanjem dirigentice Klare Cerin izveo je četiri skladbe, a potom je nastupio i KUD "Matko Brajša Rašan" koji je uz skladbe velikog Brajše pod ravnanjem dirigentice Irene Vladisavljević izveo i jedan gospel te jednu pjesmu na tekst Drage Gervaisa. Predstavili su se i kadetski te juniorski sastav Pulskih mažoretkinja na koreografije Bojane Taškovske i Bojane Raguž Simeunović. Subotnji nastup s dvije skladbe zaključio je Puhački orkestar grada Pule pod ravnanjem Branka Okmace i Ante Dobronića.

Velika obljetnica nastavila se sinoć u sjedištu Zajednice Talijana u Circolu gdje je za brojnu publiku bio pripremljen bogat program koji su na hrvatskom i talijanskom vodili Gabrijela Peruško Pujas i Valter Roša.

Oduševljena publika

OKUD Istra tako je prvo predstavio polaznike tečaja gitare koje je pripremio Aleks Nadišić, a nastupili su David Mandalinić, Demetra Cerivič, Armin Kadrić i Gabriel Radović. Iz OKUD-a Istra dolazi i cijenjeni, dugovječni Harmonikaški orkestar "Stanko Mihovilić" kojim je preksinoć dirigirao Julian Grgorović a orkestar je izveo dvije skladbe među kojima je bila i poznata "Besame mucho".

KUD-SAC "Lino Mariani" predstavio se i preksinoć u Circolu sa ženskim, muškim i mješovitim zborom koje je pratio komorni orkestar pod ravnanjem Branka Okmace, a uglavnom su izvodili skladbe velikog Giuseppea Verdija te jednu Bellinijevu skladbu. Ženski zbor pripremila je Orietta Šverko. Muški zbor, kojeg je pripremila Klara Cerin, predstavio se Smareglinom "Inno dei canottieri istriani" i Verdijevom "La Vergine degli Angeli" iz opere "Moć sudbine", a za ovu izvedbu pridružila im se mlada sopranistica Georgie Goldin koja je oduševila prisutne svojim snažnim glasom. Ženski i muški zbor potom su udružili snage u još jednoj maloj seriji pjesama posvećenih Verdiju među kojima je bila slavna "Zdravica" iz "Traviate" koju su otpjevali Goldin i Božičević, da bi sve završilo u velikom stilu, još jednim Verdijevim opernim evergrinom i to "Va, pensiero" iz "Nabucca". Mješoviti zbor pripremila je Franca Moscarda.

Publika je oduševljeno pozdravila izvođače u sali u kojoj se opet tražila stolica više i u kojoj su se preksinoć spojili mladi talenti i oni već iskusni glazbenici. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter