Sakralna Pula na fotografijama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložbom fotografija pulske povjesnicarke umjetnosti Nataše Žikovic u pulskom caffe baru Sax najavljena je nadolazeca sezona kulturno-umjetnickog programa koji bi, po rijecima Denisa Vugrina, vlasnika objekta i povjesnicara umjetnosti, trebala obogatiti klupski i urbani prostor grada Pule.

U sklopu ciklusa izložbi pod nazivom "Ulicama moga grada" ovoga se puta predstavila znanstvenica koja na ovaj nacin gradane Pule, ali i širu publiku, kani pobliže upoznati s najznacajnijim sakralnim objektima u Puli.

Ukratko, Žikovic je, uz crno-bijele dokumentaristicke fotografije izložila i popratne tekstove koji detaljno opisuju dataciju, mjesto i glavne stilske odrednice pojedinih sakralnih objekata na podrucju Pule, od katedrale do gradevina novijeg datuma.

- Izložbom Nataše Žikovic želimo najaviti program koji bi trebao potaknuti ljude da razmisle o stvarima koje ih tište, a ticu se direktno našega grada, njegovog identiteta i fizionomije. Raznim predavanjima, videoprojekcijama, izložbama i glazbenim slušaonicama pokušat cemo potaknuti sugradane da opuštenije govore o istini i o tome kako zajedno zamišljaju Pulu. Želimo potaknuti publiku da Pulu dožive kao urbani, svjetski i suvremeni grad, rekao je Vugrin prilikom otvorenja.

Sax je pocetkom devedesetih godina slovio za jedan od rijetkih prostora koji su intenzivno posjecivali intelektualci i krema pulskog javnog i kulturnog života. Ukoliko je vjerovati Vugrinu, ali i nekolicini posjetitelja ove izložbe, moguca je revitalizacija jednog prostora koji bi, osim uštogljenih pulskih galerija, trebao ponuditi neformalan, ali ništa manje kvalitetan sadržaj, vrlo bitan za kulturološki identitet Pule.


Podijeli: Facebook Twiter