Sakralna i svjetovna glazba preko granica i gora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji Maistre i pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Općine Vrsar, od 9. do 11. listopada u Vrsaru će se održati Festival "Musica sacra über die Grenzen und Berge" (Musica Sacra preko granica i gora). Riječ je naime, o dvadesetoj festivalskoj  ediciji koja se ove godine po prvi puta održava u Hrvatskoj ( do sada su domaćini bili Austrija, Češka, Slovačka Italija i Slovenija), a koju je prije dva desetljeća dirigent Manfred Linsbauer, pokrenuo s idejom da stanovnici Austrije i susjednih zemalja zajedno stvaraju glazbu. Tijekom proteklih godina, na međunarodnom festivalu razumijevanja i tolerancije sudjelovalo je više od sto zborova, a zahvaljujući Maistri i TZ Vrsar, i naša se zemlja po prvi puta ucrtala na kartu domaćina.

Inače, ovogodišnji festival započeo je 6. lipnja u Austriji te se nastavlja u Vrsaru, gdje će tijekom trodnevnog programa osam zborova iz Hrvatske, Italije, Austrije, Češke i Finske izvoditi sakralnu i svjetovnu glazbu.

Tako će se u petak, 9. listopada, u crkvi Sv. Marije od mora u Vrsaru u 18 sati održati koncert zbora Kantilena iz Češke dok će se u 20 sati u dvorani Adris u Rovinju održati svečano otvorenje festivala uz koncert svjetski poznatog zbora Dominate iz Finske koji će, između ostalog, izvoditi skladbe povodom obilježavanja 150. obljetnice rođenja Jeana Sibeliusa. Ovaj koncert se organizira u suradnji sa finskim veleposlanstvom u Hrvatskoj.

U subotu, 10.listopada će dio zborova koji sudjeluje na festivalu Musica Sacra održati koncerte u Crkvi sv. Marije od mora u 18 sati dok je glavni dio programa rezerviran za nedjelju, 11. listopada, kada će zborovi već u jutarnjim satima pjevati na misi, a svečani koncert će se upriličiti u 17 sati u župnoj crkvi Sv. Martina u Vrsaru. Tom će se prigodom zborovi predstaviti zasebnim sakralnim djelima te zajedničkim glazbenim programom u sklopu kojeg će izvoditi Zdravo Marijo Ivana Pl. Zajca, Mozartov Ave verum i Laudate omnes gentes Gerharda Lagrangea što je ujedno i himna ovog festivala. Nakon Vrsara, festival se seli na svoju posljednju ovogodišnju lokaciju – Češku (25. listopada).

Ulaz na sve koncerte je besplatan. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter