Sakoman: Droga u Istri previše dostupna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U zadnjih nekoliko godina broj heroinskih ovisnika je u padu u cijeloj Hrvatskoj. Ipak, "zazvonio" je podatak na koji je nedavno podsjetio prof. Slavko Sakoman, naš najpoznatiji strucnjak za pitanje ovisnosti - broj heroinskih ovisnika po broju stanovnika u Istarskoj ili Zadarskoj županiji 60 je puta veci negoli u Bjelovarsko-bilogorskoj, izjavio je u emisiji "Otvoreno". Razlog tome je, po njegovu tumacenju, konstantna snažna dostupnost droga.

Premda je zadnjih godina policija ucinkovitija, istaknuo je Sakoman, rad represivnog aparata treba usmjeriti racionalnije. Ucinkovitije je raditi na smanjenju ponude droga negoli progoniti konzumente. Slaže se s prijedlogom da se posjedovanje neznatnih kolicina droge tretira kao prekršaj, a ne kazneno djelo.

"Nije rijec o dekriminalizaciji, vec o novom modalitetu koji donosi odredenu sankciju koja ne nosi doživotnu stigmu kroz sudsku dokumentaciju", naglasio je Sakoman.

No, treba definirati što je to neznatna kolicina. Po njegovom mišljenju, te bi granice bile otprilike pet grama marihuane, dva šuta heroina, nekoliko ecstasyja i slicno, što su uobicajene kolicine koje se nalaze kod "obicnih" konzumenata.

Sagledavajuci prema broju stanovnika, u Istri je više od 500 lijecenih ovisnika o opijatima na sto tisuca stanovnika, tocnije 505,8. Podatak se odnosi na 2010., i to na lijecene ovisnike u zdravstvenom sustavu ne racunajuci komune i zatvore, doznajemo od prof. Sakomana.

- Zašto Istra ima vodecu poziciju po broju ovisnika, kao prosperitetna županija i kao županija s preventivnim programima iznad državnih standarda, osobito u Porecu i Labinu? Tu je nešto cudno. Ne mogu reci da lokalna zajednica nije odgovarala na problem. Slaba karika bio je represivni sustav, u prvoj liniji MUP, državna odvjetništva, carinski sustavi, kontrola plovila. Zašto represivni aparat nije imao snage nositi se s težinom problema? Ocigledno je trebalo iz središnjice pojacati aktivnosti. U vrijeme kada je heroin bio teško dostupan u Zagrebu i nije ga bilo radi pojacane represije, u Istri ga je bilo na cesti, rekao je Sakoman. (J. ORLIC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter