Sajmovi su prozor u svijet, mjesto neposrednog susreta ponude i potražnje

"Neka moja Istra blista" posvećena sredozemnoj medvjedici (G.Šebelić/CROPIX)
"Neka moja Istra blista" posvećena sredozemnoj medvjedici (G.Šebelić/CROPIX)

Jubilarni, 20. Obrtnički sajam Istarske županije otvoren je danas na pulskoj Karolini, okupivši na jednom mjestu najbolje obrtnike i male poduzetnike iz cijele Hrvatske i inozemstva. Ukupno 130 izlagača na površini od gotovo 900 metara natkrivenog i 700 metara otvorenog izložbenog prostora posjetiteljima i eventualnim budućim poslovnim partnerima u narednim će danima ponuditi ponajbolje iz svog asortimana, kazao je na otvorenju Mario Paliska, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije pred brojnim okupljenim uzvanicima i posjetiteljima.

Više od 200 tisuća posjetitelja

- Počeci nisu bili laki, učili smo i rasli zajedno s našim izlagačima, kazao je Paliska zahvalivši se suorganizatorima koji su sajam tijekom godina vjerno pratili i pomagali - od Istarske županije i Grada Pule, preko Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Pula, nadležnog ministarstva i glavnog sponzora Istarske kreditne banke Umag. Zahvalio se i svim izlagačima koji su tijekom godina bili dio sajma, njih preko tri tisuće te više od 200 tisuća posjetitelja koji su u 20 godina ovaj sajam posjetili. Posebno se zahvalio Županijskoj komori Pula koja je u sklopu ovogodišnjeg sajma premijerno organizirala 1. Dane energetske učinkovitosti, prepustivši riječ njenoj predsjednici Jasni Jaklin Majetić.

Ona je istaknula da za ovaj sajam visoke kvalitete postoji veliki interes, kako izlagača tako i potrošača te je on tijekom dva desetljeća postao cijenjen i prepoznat u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire. Osvrnuvši se na Dane energetske učinkovitosti navela je da oni okupljaju renomirane tvrtke čiji proizvodi zadovoljavaju kriterije energetske učinkovitosti, od tvrtki za pružanje energetskih usluga do proizvođača različitih vrsta građevinskih materijala, stolarije i toplinske izolacije te su u Istri itekako vidljivi pomaci u toj segmentu.

Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore čestitao je organizatorima sajma, kazavši kako zna da je iza tog posla jako puno riješenih problema, truda i neprospavanih noći.

Obrtnici ponos regije

- Sajmovi su prozori u svijet, mjesto gdje obrtnici pokazuju najbolje od onoga što su proizveli, gdje susreću svoje stare i stječu nove kupce i poslovne partnere, kazao je Ranogajec dodajući da je siguran da nove tehnologije još uvijek neće zamijeniti sajmove i neposredan kontakt između kupca i proizvođača.

Uzvanicima se obratio i istarski župan Valter Flego kazavši da 20 godina održavanja sajma prije svega svjedoči da imamo vrijedne ljude. "Ponosan sam na hrabrost obrtnika i poduzetnika jer je to izuzetno častan i zahtjevan posao u kojem je angažiran ne samo vlasnik obrta nego često i cijela njegova obitelj" kazao je Flego dodajući da se upravo stoga želi pokloniti svim obrtnicima koji rade na boljitak naših gradova, općina i županije.

Sajam je službeno otvorila zamjenica ministrice poduzetništva i obrta Ana Mandac riječima da je on, ako bismo gledali u ljudski godinama, upravo ušao u najplodonosnije razdoblje. Navela je da ministarstvo pokušava što više pomoći obrtnicima, približavanjem "europskog novca", ali i nizom mjera iz državnog proračuna, a kako su najponosniji na mjeru stipendiranja učenika i naukovanje za što će se samo ove godine utrošiti 23 milijuna kuna te stipendirati oko dvije tisuće učenika i naučnika deficitarnih zanimanja.

Sajam se na Karolini održava do nedjelje, s tim da je u subotu otvoren od 10 do 20 sati, a u nedjelju do 17 sati. Ulaz je za posjetitelje besplatan.

Od retro lampi do vertikalnih vrtova

Na sajmu posjetitelji mogu vidjeti, degustirati i kupiti različite proizvode iz cijele Hrvatske - od gastronomskih delicija raznih hrvatskih regija pa sve do metalne galanterije, tekstila, ručno rađenih ukrasa… Nakon tri godine pauze, budući da se sajam održava kada i zagrebačka Ambienta, sajmu se vratio i tradicijski obrt "Merania" iz Raše sa svojom keramikom, izrađenoj u suradnji s mladim domaćim dizajnerima te ručno rađenom rasvjetom rustikalnog, industrijskom i modernog dizajna. Proizvodi se izrađuju, kazala nam je vlasnica Dolores Jenkel, u suradnji s kovačkim obrtom koji na sajmu izlaže do njih.

Vizualno je svakako dojmljiv štand obrta "Marožin" iz Rovinja kojemu je osnovna djelatnost hortikultura ali su se počeli baviti i dizajnom eksterijera i interijera, u hortikulturalnom smislu. Kako nam je pojasnio njegov vlasnik u sklopu "Hortis laba" nude moderan dizajnerski vrtni namještaj, plastične, keramičke i svjetleće vaze, umjetnu travu, a posebno su atraktivni vertikalni vrtovi koji se mogu izraditi za unutarnji i vanjski prostor, a njima "obući" čak i cijele fasade pa oni postaju toplinski i zvučni izolator. (Borka PETROVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter