Sajmeni dan Bartulje po velikoj vrucini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najdugovjecnija i najposjecenija pucka fešta središnje Istre Bartulja održana je ove godine po velikoj vrucini i sparini.

Iako u manjem broju, posjetitelji su obilazili štandove koji su se nacickali od trga pred župnom crkvom do sajmišta. Na sajmištu - od kojeg je i krenula Bartulja, šireci se iz godine u godinu prema središtu staroga Žminja - uobicajena slika.

Uglavnom su se za oko dvije tisuce kuna nudile svinje za tov. Zanimanje nije bilo preveliko jer su mnogi koji u ovo vrijeme uzimaju svinje za tov zbog velike suše ostali bez uroda za njihovu prehranu. Nešto je vece zanimanje bilo za pilice i male patke, koje su rado razgledavala djeca.



Buduci da prorijedena stoka vec odavno ne stanuje ovdje, na Bartulji u organizaciji mjesne agroudruge i nekoliko entuzijasta i ove je godine organizirana izložba autohtonih pasmina domacih životinja. Uz istarske volove i krave moglo se vidjeti magarce, ovce, koze i konje. Razgledavali su ih turisti, ali i djeca koja ih i na Žminjštini sve rjede vide.

Na šterni preko puta župne crkve održana je tradicionalna izložba istarskih suvenira, na kojoj su izlagali izradivaci iz citave Istre.

U Kuli je priredeno nekoliko izložbi. Ponajprije, autorica tri samostalne pjesnicke zbirke Marija Maretic predstavila se hajgama - kombinacijom fotografije i haikua. Dobitnica brojnih nagrada za haiku poeziju, od kojih je najznacajnija prva nagrada prošle godine u Kloštar Ivanicu, na svoje je fotografije ispisala stihove.



U prizemlju kule Milica Kranjcic je predstavila izložbu fotografija nastalih od starih kartulina. Od prve iz 1898. godine, kartuline kronološki prate razvoj Žminja sve do bombardiranja u rujnu 1943., nakon kojeg se povijesna jezgra nikad nije oporavila u prijašnjem obliku.

Izložbu zakljucuju prekrasne vedute Žminja u boji u svim vremenskim prilikama i godišnjim dobima, koje Marija Kranjcic godinama bilježi s prozora svoje kuhinje na Vlašini. Njen suprug Milan je izložio alat za obradu kamena i fotografije brojnih artistickih šterni, koje je izradio pa sada krase dvorišta po citavoj Istri. Ondina Kranjcic se pridružila svojim kažunima.

Kulturno-zabavni program ove je godine održan na igralištu za male sportove osnovne škole. Otvorile su ga gologoricke mažoretkinje i višnjanska limena glazba. Nakon njih nastupili su šticenici pulskog Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju.



Marija i Milan Kranjcic predstavili su se pjevanjem na tanko i debelo, a mlada pjesnikinja Stefani Križanac je citala poeziju iz svoje knjige "Z biele njivi". Svirkom, plesom i pjesmom predstavili su se i ucenici OŠ Vladimira Nazora, a program je svojim nastupom uvelicao Trio kumi.

U sklopu cetverodnevnog programa Bartulje organizirani su brojni sportski i rekreativni susreti. Natjecali su se od najmladih do veterana u nogometu, rukometu, pljockanju i bocanju. Zbog požara tradicionalna biciklijada je morala mijenjati rutu.

Feštu su na ljetnoj pozornici Zat kaštela zakljucili Zlatko Pejakovic sa svojim bendom te žminjski Prijatelji.


Podijeli: Facebook Twiter