Sajam završen, nagrade najboljim obrtnicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Podjelom priznanja i nagrada najboljim izlagacima zakljucen je 14. obrtnicki sajam Iste koji je na pulskoj Karolini, u protekla cetiri dana, okupio gotovo dvjesto izlagaca. U organizaciji Obrtnicke komore Istre, osim brojnih obrtnika i poduzetnika iz cak 12 hrvatskih županija te Slovenije i Srbije, na Sajmu su se predstavile i tri škole, 31 komora, brojna udruženja te deset obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Troclana komisija za dodjelu nagrada, u sastavu Zoran Kalcic, Robert Buzdakin i Vitomir Pap, dodijelili su u ime organizatora tri vrste nagrada - tri priznanja za uspješnu sajamsku prezentaciju, tri priznanja za najbolji proizvod i jedno priznanje za oblikovanje proizvoda.

Obrtnici su, kako bi bili nagradeni, morali zadovoljiti brojne kriterije poput vlastitog proizvodnog programa, izgleda, složenosti i inovativnosti proizvoda, njegove uporabne vrijednosti do opceg izgleda i uredenja štanda i pristupa posjetiteljima Sajma.



U prvoj kategoriji, priznanje za najuspješniju sajamsku prezentaciju osvojio je Zajednicki pekarsko-trgovacko- slasticarski obrt Ošo iz Buzeta.

Drugo je mjesto osvojio Obrt za trgovinu i proizvodnju mesa Meso Labin-Pršutana Bani iz Labina, dok je trecu nagradu dobio Poljoprivredni obrt San Tommaso iz Rovinja.




Jedna od prvih nagrada, priznanje za najbolji proizvod sajma, otišla je u ruke obitelji Moravec s Obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva Moravec iz sela Nova Ves kraj Varaždina. Nagradu su dobili za kozje sireve. Kako nam je pojasnila Biserka Moravec, obitelj se vec 25 godina bavi proizvodnjom iskljucivo kozjih sireva; mekih, tvrdih, s dodacima raznih zacina te proizvoda od kozjeg mlijeka poput raznih namaza i jogurta.

Inace, drugoplasirani proizvod u ovoj kategoriji je bakalar Obrta za proizvodnju i ugostiteljstvo Milena iz Višnjana dok se na trece smjestilo vino Poljoprivrednog obrta Vivoda iz Rovinja.



Priznanje za oblikovanje proizvoda ove je godine stiglo u ruke vlasnika Obrta za proizvodnju metalne galanterije ME-GA iz Brtonigle. Franko Turina priznanje je dobio za dekorativne predmete od kovanog željeza poput bicikla, lampa, alatki za kamin. Kako nam je priznao, u proizvodnji metalne galanterije uspješno "pliva" vec 20-ak godina, a izradom dekorativnih bicikli i lampi bavi se odnedavno i to više ih hobija. (Borka PETROVIC; snimio: Dejan ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter