Sajam u Kanfanaru: Stiže slikovnica o Plesu mrtvaca

Vedran Ružić i Elizabet Jovanović
Vedran Ružić i Elizabet Jovanović

Na Sajmu knjige u Kanfanaru predstavljeno je drugo izdanje slikovnice "Mačak z Voloskega" na čakavskom narječju, u izdanju izdavačke kuće Adamić.

- Iako se radi o dječjoj slikovnici, najuspješnija je to edicija Adamića u posljednjih nekoliko godina, koja je rasprodana samo u četiri tjedna, kazao je direktor te izdavačke kuće Dragan Ogurlić, dok je načelnik Sandro Jurman najavio da će se, s obzirom na interes, dogodine nanovo organizirati manifestacija unatoč tome što se u Kanfanar ne dolazi da bi se zaradio velik novac već zbog ljubavi prema kulturi i knjizi.

U jednosatnom predstavljanju slikovnice sudjelovali su ilustrator Vedran Ružić, koji se pokazao i kao vrstan glazbenik na kontrabasu, te autorica teksta Elizabet Jovanović.

- Zač čakavska beseda? Zato ča čakavski žive va meni. Ja sam zgojena z čakavski zaik i on je moj zaik. Ne moru mačke z Voloskega govorit štokavski, kazala nam je Jovanović dodavši da je slikovnica pisana na liburnijskoj čakavici koja joj je ušla u uho premda je ona rođena u Novom, čiji se dijalekt ipak ponešto razlikuje.

Slikovnica se može naručiti na web stranicama Adamića.

Najavljena je i nova slikovnica koja će tematizirati znamenitog Vincenta iz Kastva, odnosno Ples mrtvaca, a koja bi trebala izaći već za mjesec dana.

- Oživljen je ples mrtvaci i postal tanac od življenja. To je štorija koja kreće z Berma, preko Roča, kroz Učku, to je jedan interesantan detalj, pa pridu va Lovran, na Volosko, na Matuj i dalje na Kastav. Interesantni likovi oživet će neke stare legende ke povezuju sva ta mesta, otkrila nam je autorica Jovanović.

Promociju slikovnice "Mačak z Kastva" obogatili su nastupi kazivačice Gordane Pejić, odjevene u mačku, ženske klape Volosko te poznatih glazbenih lica opatijske rivijere Duška i Silvane Jeličić. Duško Jeličić, čija je pjesma "Mačak z Voloskega" bila misao vodilja slikovnice, otkrio nam je da je na ideju o pjesmi došao kad je izašao kod prijatelja na poneštru (balkon) te uočio grupu lokalnih mačaka po kojima je Volosko poznato.

Na sajmu je održana i radionica za djecu i mlade "Matematičke igre" koju je moderirala Jadranka Krušelj. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)  


Podijeli: Facebook Twiter