Među završne sajmove u sezoni afrodizijačke gljive spada i Vikend festival istarskih tartufa koji će se u svom šesnaestom izdanju održati u Buzetu, jedinom hrvatskom gradu tartufa. U najvećem šatoru do sada, na rekordnih 1.000 kvadrata u Mašimovoj škuji, čemu valja pridodati još 150 kvadrata dodatnog natkrivenog prostora, predstavit će se više od šezdeset izlagača iz Istre, ali i ostalih krajeva Hrvatske, proizvođača tipičnih proizvoda od tartufa, meda, sira, pršuta, maslinovog ulja, vina, rakija, marmelada…, te sedam trgovačkih društava koje se bave otkupom i preradom tartufa.
Lov na tartuf i lov na blago
- Vikend festival istarskih tartufa najznačajniji je sadržaj u sklopu brenda grada tartufa, naravno uz rujanske sadržaje Subotine i pripremu fritade s tartufima u divovskoj tavi. Iz godine u godinu sajam vidljivo raste i po broju izlagača i po broju posjetitelja. Izuzetno nam je drago što smo na jednom mjestu uspjeli okupiti sve firme ovog područja koje se bave otkupom i preradom tartufa kao i brojne proizvođače ostalih autohtonih proizvoda, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare buzetski gradonačelnik Siniša Žulić, ujedno i predsjednik Turističke zajednice.
Sajamska događanja već tradicionalno započinju u subotu u 10 sati osmim izdanjem pustolovne utrke Lov na tartuf u kombinaciji s lovom na blago, u ovom slučaju na tartuf. Utrka se održava na širem području Buzeta, discipline su treking i MTB uz dodatak orijentacije, raznih zadataka, iznenađenja i ostalih komplikacija.
- Očekujemo pedesetak dvočlanih timova iz Hrvatske i Slovenije, utrka se boduje i za Slovensku pustolovnu ligu, a njena posebnost svakako je u tome da uz standardnu opremu timovi trebaju imati i tartufarsku opremu, lopaticu te psa ili svinju, naravno gumenu ili plišanu, naglasio je Alen Paliska iz SRK Alba.
U šumu sa tartufarom na tartufe
- U organizaciji Turističke zajednice Buzeta, pod pokroviteljstvom Grada Buzeta te suorganizaciji SRK Alba, Kinološke udruge Buzet i gradskog komunalca "Parka" pripremili smo sadržajan vikend program. Sajam se svečano otvara u subotu u 11 sati, a šator je oba dana otvoren od 11 do 19 sati, uz izložbu, degustaciju i prodaju tartufa i domaćih proizvoda, najavila je Mila Nežić iz Turističke zajednice. U subotu u 12 sati započinje revija pasa. Mogu joj prisustvovati svi psi, i oni bez rodovnice, bez obzira na njihovu namjenu. U subotu u 14 sati je i biranje najtartufa sajma.
U subotu i nedjelju od 12 do 15 sati je Buzet na pijatu - predstavljanje buzetskih ugostitelja; u subotu konobe Most, u nedjelju hotela Fontana. Od 13 do 17 sati je radionica izrade domaće tjestenine, a od 16 do 18 sati mala škola kuhanja s profesionalnim kuharom, u subotu uz "Ma Ki Ruži po kužini" i pobjednika kulinarske emisije "Tri, dva, jedan- kuhaj", Martina Špačeka iz Pazina, a u nedjelju uz kuhara Zorana Sertića iz Vela Vrata hotela. U nedjelju od 14 do 17 sati po prvi će se puta na buzetskom sajmu organizirati pokazno traženje tartufa u suradnji sa Udrugom tartufara "Istra", a vodit će ga Nikola Tarandek. Svi zainteresirani posjetitelji mogu se prijaviti na info punktu i potom otići u šumu sa tartufarom u lov na tartufe. Na sajmu će biti i kutak za djecu, kulturni program uz nastup gunjaca i bogata ugostiteljska ponuda. (G. ČALIĆ ŠVERKO)