"Sajam taštine", nove novine za kulturu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi broj novina za kulturu "Sajam taštine" uskoro dolazi u knjižare. Premijerni besplatni izdanak medijskog projekta izdavacke kuce Vukovic&Runjic osmišljen je s nakanom da oplemeni škrtu kulturu u novinama i otvori prostor za dulje, sadržajnije i kompleksnije tekstove koji sve teže ulaze u prostorno sve ogranicenije kulturne rubrike.

Idejna zacetnica projekta je Kiklopom iz Pule ovjencana urednica i plodna spisateljica Milana Vukovic Runjic. Korijeni ovog njezina pothvata mogu se išcitati i u njezinu posljednjem romanu "Demoni i novinari", u kojem je vrlo kriticno pisala o srozavanju kvalitete novina, a osobito kulturnih rubrika.

- Rijec je o prilicno ambicioznom književnom podlistku moje nakladnicke kuce, koji je prvotno trebao izaci samo s dijelovima romana pisaca koje objavljujem, a u meduvremenu mu se pridružila solidna hrpica tekstova mojih kolega novinara i pisaca (a možda i od pokojeg demona, jer ti jako dobro pišu), tako da je novinica nabujala i sada izgleda poput "Rolling Stonea".

Mislim da su ljudi rado pisali za mene jer su znali da ih necu kratiti. U "Sajmu taštine" tako se dicimo tekstovima od po 8 ili 10 kartica, što je zaista rijetkost u današnjim tiskanim medijima koji vec godinama ratuju s dužinom clanka - rekla nam je Vukovic Runjic.

Sadržaj prvog broja cine kolumne iz pera Borisa Perica, Nevena Anticevica, Sanje Simic i Petra Bujasa, a intrigantna naslovnica najavljuje još i polemiku o Facebooku, reprodukcije slika novog Bucanovog ciklusa "Žena na mjesecini", odnedavno izloženog u Klovicevim dvorima.

- Imamo i književne kritike te eseje i poeziju, dakle sve ono cega se naši dicni mediji totalno užasavaju, kaže Vukovic Runjic, toplo preporucujuci citateljima da razgrabe prvi broj - jer iduci ce sigurno koštati par kuna.


Podijeli: Facebook Twiter