Sajam tartufa postavit će svjetski rekord

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi rekord postavit će najduži sajam tartufa ne samo u Istri već i na svijetu. Umjesto prošlogodišnjih sedam, Dani Zigante tartufa potrajat će čak deset vikenda i organizatori se nadaju u samo središte Motovunske šume, najpoznatije stanište bijelog tartufa u Istri, privući više od 35 tisuća posjetitelja iz čitavog svijeta. Sajam tartufa u malim Livadama koje krasi titula Centra svijeta tartufa, pravi je jesenji maratonac: počinje ove subote, 16. rujna, i potrajat će sve do 19. studenog. Svečano otvaranje je u subotu u 13 sati.

Stazom tartufa u Motovunskoj šumi

- Sajam će se prvi put protegnuti i na tri vikenda u studenom kada je sezona bijelih tartufa u punom zamahu. U sajamskom šatoru od 1.000 četvornih metara površine i u izložbenim prostorima ispred šatora bit će smještena bogata eno-gastro ponuda. Očekuje se više od 50 izlagača, a među njima vinari, maslinari, proizvođači pršuta, sira, meda te ostalih autohtonih istarskih proizvoda. Skupocjena gljiva koja se doslovce mjeri na grame, poput zlata, pravi je magnet za posjetitelje. Pokazuju to domaći i inozemni gosti iz Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije pa čak i dalekog Japana, Kine i Amerike koji već godinama dolaze na sajam. Upravo je ova manifestacija proslavila Livade kao svjetski centar istarskoga bijelog tartufa te pretvorila ovo mjesto u jedinstveno trgovište u Hrvatskoj, istaknula je na konferenciji za novinare Antonella Zigante.

Predsjednik uprave tvrtke Zigante tartufi Adriano Zigante izrazio je zadovoljstvo kontinuitetom sajma koji prati i bogat program, od prezentacije istarskih tartufa, gastro kutka, vožnje vlakićem "Stazom tartufa" u Motovunsku šumu i pokaznog traženja tartufa pa sve do zanimljivih predavanja o tartufima.

- Tartufi su u studenom kvalitetni i bila bi prava šteta kada sajam ne bi produžili i na tri vikenda u studenom s obzirom da za to postoji interes. Tartuf je zasigurno jedan od aduta kojim se u skladu s projektom Hrvatske turističke zajednice "Hrvatska 365" može produžiti turistička sezona u unutrašnjoj Istri, rekao je Adriano Zigante.

Dobra sezona za tartufare

Guinnessov rekorder Giancarlo Zigante, poznat po pronalasku najvećeg tartufa na svijetu, prisjetio se sajamskih početaka prije više od 20 godina kada je sajam tartufa trajao jedan vikend. U međuvremenu su male Livade postale prepoznatljive diljem svijeta, otvorena je trgovina tartufa, sajam traje deset vikenda, a Restoran Zigante uvršten je u poseban vodič Michelin - Istra Croatia.

- Očekujemo dobru sezonu tartufa, a na to ukazuju i prvi tartufi fioroni, rekao je Giancarlo te istaknuo da s obzirom da sezona istarskog bijelog tartufa počinje 15. rujna, maloprodajna cijena još nije formirana. Sajam i izložba tartufa idealna su prilika za upoznavanje i degustaciju tartufa i njegovu prezentaciju. Cilj manifestacije je doživjeti Istru u malom, a gurmanska ponuda rezultat je suradnje s najboljim vinarima i maslinarima. Sajamski šator vikendom će biti otvoren od 10 do 19 sati, a u studenom od 10 do 18 sati. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter