Sajam spašen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sajam knjige u Istri održat ce se i ove godine, a nakon apela upucenog istarskoj i hrvatskoj javnosti prošlog cetvrtka pronaden je novac koji ce biti na raspolaganju u ovoj godini te su dobivene garancije za placanja pocetkom iduce godine, kazao je Ranko Borovecki, glasnogovornik sajma, u srijedu na konferenciji za novinare u Domu hrvatskih branitelja.

Dodao je da nisu našli donatora koji bi pokrio 700 tisuca kuna koje im nedostaju. Sajam je, kaže, vlastitim naporima pronašao sredstva iz donacija privatnih tvrtki, odnosno s pojedinim je tvrtkama dogovorio donacije placanjem pojedinih planiranih troškova. S pokroviteljima - Istarskom županijom i Gradom Pulom - dogovoreno je korištenje sredstava proracuna koja ce za sajam biti predvidena u iducoj godini, a oni su se obvezali da ce pokušati pronaci i dodatna sponzorska sredstva. Bernard Zenzerovic, voditelj kabineta pulskog gradonacelnika Borisa Miletica, obznanio je ime tajanstvenog sponzora koji je sajmu trebao osigurati 700 tisuca kuna, a to je moskovska oblast Himki.

"U prethodne dvije godine gradonacelnik i Grad Pula pobrinuli su se pronaci sponzore za sajam, a to su bili Hrvatska poštanska banka i Croatia osiguranje. Tijekom ove godine stupili smo u kontakt s moskovskom oblasti Himki koja je izrazila želju za uspostavljanje suradnje s Gradom Pulom. Cilj je bio uspostaviti suradnju na najvišem nivou što bi rezultiralo bratimljenjem gradova. U tim je razgovorima koje su vodili gradonacelnici dogovoreno da se potpomogne jedna kulturna manifestacija koja se održava u Puli. Dogovorili su se da to bude Sajam knjige u Istri. Postojali su usmeni dogovori da ce to biti i realizirano, a Sajam knjige u Istri je poslao i prijedlog ugovora o toj sponzorskoj donaciji. Nažalost, s obzirom na realne financijske uvijete koji vladaju i kod nas i u Rusiji to se nije realiziralo i nije izgledno da ce se do kraja godine realizirati", kazao je Zenzerovic.

Vladimir Torbica, procelnik za kulturu Istarske županije, kazao je da su u pripremi dogovori o projektu javno-privatnog partnerstva izmedu udruge Sa(n)jam knjige u Istri, Istarske županije, Grada Pule i buducih glavnih sponzora. Direktorica sajma Magdalena Vodopija napomenula je da su ime sponzora držali u tajnosti jer su još uvijek postojale naznake da bi grad Himki, u nešto manjem obimu, ipak mogao podržati sajam. Rekla je da su zahvaljujuci i pomoci Županije i Grada dosad uspjeli sakupiti oko dodatnih 300 tisuca kuna od sponzorskih donacija.

"Troškovi sajma rezali su se gdje god je to bilo moguce na nacin da to što manje utjece na sam program tako da svecanog programa otvorenja i kataloga nece biti, a odrekli smo se velikog dijela promidžbenih i tiskanih materijala kao što su plakati, jumbo plakati. Odustali smo i od scenografije u Domu hrvatskih branitelja i ostalim sajamskim prostorima, a otkazane su dvije radionice i scenske igre Monte Librica", kazala je Vodopija i dodala da na sajmu ove godine nece biti domjenka te da se uštedjelo i na honorarima suradnika koji su smanjeni za 50 posto.


Podijeli: Facebook Twiter