Sajam pršuta u Tinjanu: Šampioni Dujmović i Puntica


Pršuti Dujmović iz Kringe te Puntice iz Vinjerca kraj Zadra proglašeni su šampionima šestog Internacionalnog sajma pršuta (ISAP) otvorenog danas u Tinjanu.

Križancu Mladenu Dujmoviću to je već treća titula šampiona (osvajao ju je 2008. i 2009.) na ovoj najvećoj državnoj smotri pršuta, čime se plasirao na sam vrh istarskih proizvođača pršuta. Prestižno priznanje dodijeljeno mu je u kategoriji istarskih pršuta. Vinjeračkom Dalmatinskom pršutu, kojeg suše na velebitskoj buri, priznanje je dano u kategoriji dimljenih pršuta s kožom. Stručna 16-eročlana komisija je tako odlučila nakon pomne organoleptičke analize dvadeset i pet pršuta iz Hrvatske i inozemstva.

- Po prvi puta nemamo brončanih medalja što znači da je kvaliteta pršuta porasla za čitavu jednu kategoriju u odnosu na lanjsku godinu, kazala je predsjednica komisije i Udruge senzornih analitičara pršuta Blanka Sinčić Pulić i dodala da je uz šampione ove godine dodijeljeno 13 zlata i 10 srebra.

U kategoriji istarskog pršuta zlata su dobili Kod Milana iz Vodnjana, Jelenić iz Svetog Petra u Šumi te Pisinium iz Pazina. U kategoriji dimljeni pršut s kožom zlata su dobili: Delicije Marović iz Sinja, Mataš iz Jesenica kraj Maslenice, Tažex iz crnogorskog Herceg Novog, Eurodelikatese iz Metkovića, Roca iz Stankovaca, Kulina Nova Sela iz Metkovića, Bel Cro-Trade iz Drniša, Baba delicije iz Drniša te Voštane iz istoimenog sela kraj Trilja. U kategoriji nedimljeni pršut s kožom jedini predstavnik bio je španjolski pršut Jamon Iberico proizvođača Aquillino koji dolazi iz ovogodišnjeg grada partnera sajma Jerez de los Caballeros.

Na otvorenju sajma goste su pozdravili brojni govornici: tinjanski načelnik Mladen Rajko, predsjednik udruge istarskih pršutara Milan Buršić, načelnica Jerez de los Caballerosa Margarita Pérez, ataše španjolskog veleposlanstva u Zagrebu Antonio Jesus Arias Ranedo, istarski župan Ivan Jakovčić, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. IZveden je i kraći kulturno-zabavni program. Zajedničkim rezanjem prve fete pršuta ISAP su službeno otvorili ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, Dino Kozlevac, Milan Buršić, Margarita Pérez te tinjanski donačelnik Lino Banko.

U dva dana održavanja manifestacije, na kojoj se očekuje desetak tisuća posjetitelja, svoje proizvode predstaviti 32 pršutarne, održat će se stručna predavanja i okrugli stolovi. (Anđelo DAGOSTIN, snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter