Sajam poslova na ekonomskom fakultetu i u Unilineu


Jednodnevni Sajam poslova Istre na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Pula i ove je godine okupio brojne poslodavce, učilišta, ali i radnike kojima je ovo bila prilika da vide što nudi tržište rada te eventualno pronađu posao. Tražitelji posla sajam su shvatili vrlo ozbiljno te se raspitivali kod poslodavaca koja zanimanja i profile radnika traže, što im oni mogu ponuditi te, puni nade, ostavljali odmah svoje životopise.

Pred brojnim uzvanicima iz javne uprave, institucija, ali i gospodarskog sektora Tanja Lorencin-Matić, predstojnica pulskog ureda HZZ-a rekla je da se sajam ove godine održava na fakultetu jer su ga htjeli približiti mladima.

- Na sajmu se prezentiraju tvrtke koje traže radnike, stoga oni koji žele raditi mogu odmah ostaviti svoje životopise i uskoro zasnovati radni odnos, navela je Lorencin-Matić te dodala da se na sajmu prezentiraju i brojna učilišta i to s porukom važnosti cjeloživotnog učenja budući da redovno školovanje daje samo temelje koji se tijekom cijelog života i radnog vijeka moraju nadograđivati.

Kazala je da je više od 12.300 slobodnih radnih mjesta u ovoj godini i više od 600 mladih koji su koristili takozvanu Mrsićevu mjeru stručnog osposobljavanja te 500-tinjak potpora za otvaranje obrta i poduzeća u manje od tri godine dokaz su da stvari, što se tiče zapošljavanja, idu nabolje.

Skupu se, među ostalima, obratio te ga ujedno i proglasio otvorenim ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić rekavši da ovakvi sajmovi ruše predrasude da se u Hrvatskoj ne otvaraju radna mjesta. To i povijesno niske stope nezaposlenosti su, kako je naveo, rezultat rada i sredstava uloženih u brojne potpore za zapošljavanje, posebno se osvrnuvši na onu stalnog sezonca i mjeru stručnog osposobljavanja za mlade ljude.

Inače, na sajmu su se uz velike tvrtke poput Unilinea, Adecca, Transcoma, Infobipa, Namještaja Mima i Valamara Rivijere koje su održale svoje prezentacije i koje upravo u ovom trenutku trebaju zaposlenike, predstavile i manje tvrtke poput Sokol Marića, Istarskih toplica, Eko Adrije, a koji su također uzimali biografije mogućih radnika. Uz pulska učilišta predstavila se i Medicinska škola te institucije poput Zavoda za zapošljavanje, Zavoda za socijalno i mirovinsko osiguranje, Europski socijalni fond i mnogi drugi.

U sklopu sajma održana je i završna konferencija projekta "Burza poduzetničkih ideja" u organizaciji Udruge mladih i Alumni FET iz Pule te udruge START UP. Mladima su prezentirane potpore za samozapošljavanje, a svoja iskustva prenijele i dvije korisnice potpora koje su pomoću njih otvorile svoje tvrtke. Održana je i prezentacije programa "Moj izbor" za učenike, studente i ostale zainteresirane.

Posjet tvrtki Uniline

U sklopu sajma studenti pulskog FET-a zajedno su dekanicom Danijelom Križman Pavlović i pročelnicom za gospodarstvo Istarske županije Lorenom Brgić posjetili pulsku tvrtku Uniline koja je otvorila svoja vrata svim tražiteljima posla da bi se neposredno upoznali s uvjetima rada. Vedrana Zovak, voditeljica ljudskih resursa, provela ih je kroz centralu tvrtke u centru grada i upoznala s brojnim djelatnostima kojima se bavi ova tvrtka, od prodaje turističkih aranžmana do rent a cara. Kako smo mogli čuti ova tvrtka trenutno zapošljava oko 150 ljudi te još stotinjak tijekom sezone. Uniline je posjetio i ministar Mirando Mrsić te se kratko zadržao u razgovoru s djelatnicima, ali i studentima. (B. PETROVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter