Sajam pazinske knjige

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerni Sajam pazinske knjige u subotu je privukao pozamašan broj pazinskih izdavaca i autora, ali mali broj posjetitelja.

Slabašan odaziv mogao se ocekivati s obzirom na vremenske neprilike te na cinjenicu da je bez vece medijske pompe organiziran prvi put. No, to ne umanjuje važnost pionirskog pokušaja da se u Pazinu, koji je odnedavno postao clan Medunarodne mreže gradova knjige, organizira knjižni sajam koji ce promovirati Pazin kao grad knjige, prikazati pazinsku književnu produkciju na jednom mjestu, omoguciti prodaju domacim nakladnicima te posjetiteljima kupnju zanimljivih naslova.

Izrazito velik broj edicija ciji su autori ili izdavaci Pazinci smješten na jednom mjestu iznenadio je tako i bolje poznavatelje lokalnog književnog izdavaštva. Zanimljivo je da su pazinski nakladnici i autori u zadnjih deset godina objavili više od 120 knjiga, pa se tako na devet štandova postavljenih u holu Spomen doma po povoljnim cijenama (poneki primjerci i po pet kuna) moglo pronaci za svakoga ponešto: od zavicajne povijesti, djecjih knjiga, beletristike, poezije, zbornika, memoara, godišnjaka, strucne literature, fantastike…

Na vlastitim štandovima uskladištene primjerke, ali i nove knjige predstavili su Pucko otvoreno ucilište, gradski ogranak Matice hrvatske, Josip Turcinovic d.o.o., Državni arhiv u Pazinu, Muzej Grada Pazina, Etnografski muzej Istre, Turisticka zajednica središnje Istre, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile, a na zajednickom preostali autori koji su knjige najcešce objavili u vlastitoj nakladi.

Nadamo se da ce se odlicna ideja o sajmu pazinskih knjiga dalje razvijati na korist domacih autora, izdavaca, ljubitelja knjige, kao i profiliranja Pazina kao grada knjige. Sajam je organizirao Grad Pazin u suradnji s gradskim Puckim otvorenim ucilištem.


Podijeli: Facebook Twiter