Peti sajam "Pazi što jedeš", na kojem se okupilo više od 50 proizvođača ekoloških proizvoda iz cijele Hrvatske i Slovenije, otvoren je danas u pulskom Domu hrvatskih branitelja. Osim različitih proizvoda, počevši od sirovog voća i povrća, različitih žitarica, džemova, brašna, kruga, slatkiša, kozmetike pa do ekoloških sireva i suhomesnatih proizvoda te predmeta za kuhanje od maslinovog drveta, na dvodnevnoj manifestaciji organizirane su brojne besplatne radionice, kako pripovjedne, tako i one na kojima su se svladavale vještine izrade lampiona i pašte.
Tema je tržnica
Ovogodišnja manifestacija posvećena je temi tržnica, uz naglasak na fenomen solidarnih ekoloških tržnica, kao mjesta gdje kupci mogu kupiti proizvode iz certificiranog ekološkog uzgoja. U skladu sa sve većom brigom današnjeg čovjeka o svom zdravlju, takve tržnice imaju iznimnu važnost u gradskoj ponudi zdrave prehrane. Posjetitelji su mogli degustirati, potražiti savjet i kupiti certificirane ekološke proizvode izravno od samih proizvođača.
Sajam je otvorila Viviana Benussi, zamjenica istarskog župana, istaknuvši temu tržnice kao mjesta okupljanja proizvođača i potrošača, odnosno izravne veze dviju strana, bez posrednika, čime se skraćuje opskrbni lanac i poboljšava kvaliteta proizvoda. Bilo bi poželjno, dodala je, da ovaj sajam potakne i edukaciju o istarskoj piramidi zdrave prehrane u školskim i predškolskim ustanovama.
Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Pule, kazala je da Grad i TZ podržavaju sajam koji, osim što okuplja i promovira ekološke proizvođače, omogućuje građanima da se educiraju o ekološkoj prehrani koja je svjetski trend i sve se više traži. Lidija Nikočević, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre koji je, uz udrugu Istarski ekološki proizvod (IEP), organizator sajma, kazala je da je tradicijska kultura stalna inspiracija za ono kako živimo danas.
- To je važno danas kada se okrećemo vlastitim resursima. Tu nije riječ samo o konzumaciji, nego o društvenom komuniciranju koje je sve oskudnije, a sprega komunikacije i hrane važna je na mjestima kao što su tržnice, rekla je Nikočević. Sajam je otvorila voditeljica projekta Tanja Kocković Zaborski, ujedno najavivši i temu idućeg sajma – mediteranska prehrana.
Neuobičajene recepture
Osim standardnih ekoloških proizvoda, danas su se na sajmu mogle kušati i neuobičajene recepture. Tako je Marko Komparić iz pulskog OPG-a Komparić ponudio više od 20 proizvoda od smokve, među ostalim i ocat od smokve te ukusni chutney od smokava i đumbira. Chutney je, podučio nas je, voćni ajvar koji paše uz mnoga slana i slatka jela. Jede se uz povrće, meso i sir, dok onaj s čilijem ide uz konkretna jela, poput svinjetine.
Kmetija Žgajnar iz Slovenije izložila je ekološke sireve i suhomesnate proizvode koji su se mogli degustirati, pa se oko ovog štanda ubrzo okupila grupa kušača, koja nije bila ništa manja ni na štandu s krempitama od batata, bez šećera. Petar Vončina s Kmetije kaže da nude i ekološke jogurte. Dok u hrvatskim školama tek razmišljaju o uvođenju tzv. zdrave prehrane, ekološko mlijeko i jogurti s ove kmetije završavaju u slovenskim školama. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)