Sajam otvara ukrajinska spisateljica Oksana Zabužko

Kreativna ekipa Sajma predstavila je glavne programe (N. LAZAREVIĆ)
Kreativna ekipa Sajma predstavila je glavne programe (N. LAZAREVIĆ)

Ukrajinska spisateljica Oksana Zabužko otvorit će idućeg četvrtka, 4. prosinca, točno u podne u Domu hrvatskih branitelja jubilarni 20. Sa(n)jam knjige u Istri, čija je glavna tema 1914., a sajamsko žarište strip. U prisustvu ministrice kulture Andree Zlatar Violić, i lokalnih dužnosnika, u ceremoniji svečanog otvorenja nastupit će glazbeni duo Catch-Pop-String-Strong te Livio Morosin. Ukrajinska književnica iste će večeri u 19 sati premijerno predstaviti svoju novu knjigu "Muzej zabačenih tajni"; sat ranije u okviru programa "Puna je Pula" premijerno će biti predstavljena i knjiga "Carska i kraljevna mornarica u Puli i na Jadranu od 1856. do 1918. godine", urednika Bruna Dobrića.

Velika autorska imena

Najavila je to danas novinarima direktorica Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija, predstavljajući s najbližim suradnicima katalog, udarne programe i goste predstojećeg Sajma, na kojemu će se u 11 dana održati 117 događaja, u kojima će sudjelovati 350 domaćih i inozemnih autora.

- Ovaj je Sajam rađen prema samom gradu. Kad god su me pitali bi li mogla raditi ovaj Sajam u nekom drugom gradu, odgovarala bih negativno. Zbog posebnog pulskog štiha poseban je i Sajam, jer ne oponaša, ne naslanja se na nikog nego na sam grad, na njegove vrline i mane, kazala je Vodopija.

U Pulu, pored Oksane Zabužko, dolaze i austrijski pisci Josef Winkler i Richard Schuberth, ponajveća ruska živuća književnica Ljudmila Petruševska (koja, osim s knjigom, dolazi i sa svojim Cabaretom), majstor krimića i scenarist Philippe Claudel, tršćanski pisci Paolo Rumiz i Mauro Covacich… dok ponovno u goste dolaze Claudio Magris, Bora Ćosić, Miljenko Jergović, Andrej Nikolaidis, Dževad Karahasan i Ante Tomić.

Prvog sajamskog dana u 21 sat u Svetim srcima bit će otvorena izložba Mauricija Ferlina "Zatvoreno more (Climb Every Mountain)", koja će, kako je rekao njen autor, kroz minirano pulsko more 1914., zapletenu francusku podmornicu Curie i figuru pulskog austrougarskog podmorničara Georgea Ludwiga von Trappa, oca pjevajuće obitelji iz megapopularnog holivudskog filma "Moje pjesme, moji snovi", pokušati minulo stoljeće zatvorenosti, prijetnji i rata povezati sa suvremenošću.

Tijekom Sajma će se, dodala je Vodopija, premijerno predstaviti i knjiga "Propast Barona Gautscha" u sunakladništvu Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i Istarskog ogranka Hrvatskog društva pisaca.

Ugledni strip autori

U Pulu dolaze s novim izdanjima i ugledni strip autori, hvaljena kanadska autorica srpskog porijekla Nina Bunjevac, francuski dvojac Kris i Mael, hrvatski autori Darko Macan i Igor Kordej, srpski autor Aleksa Gajić, a tijekom sajma u Maksimijanovoj ulici (bivša Ribarska) zaživjet će - Stripovska ulica.

Sajam će predstaviti 15.000 naslova koje će izložiti 250 hrvatskih i stranih nakladnika. Cijene knjiga bit će snižene od deset do 70 posto, a novost je da će se svakodnevno, u nenajavljeno vrijeme, odrediti "Happy Hour", kada će svi posjetitelji koji se zateknu na sajmu moći tijekom jednog sata kupiti knjige (ovisno o izboru: dječje, publicistiku, beletristiku...) po dodatnom popustu.

U ime Zagrebačke banke kao glavnog pokrovitelja Sajma, Valter Šarić kazao je da o značaju Sajma za Pulu i Istru svjedoči sinergija javnog sektora i privatnih subjekata, u slučaju Sajma prezentiranih kroz ovu banku. (Zoran ANGELESKI, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter