Sajam nece biti recesijski u duhu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Program 15. Sajma knjige u Istri, koji ce se održavati od 4. do 13. prosinca, bit ce koncipiran oko svega onoga što smo posljednjih 15 godina stvarali, kazala je Magdalena Vodopija, direktorica Sajma, na konferenciji za novinare u Domu hrvatskih branitelja. Sajamsku publiku ceka 66 programa koji ce biti svecarski, a Sajam ce biti i hommage temama koje su vladale Pulom zadnjih godina.

Sajam ce biti otvoren 4. prosinca u podne, ali bez svecane ceremonije, no Vodopija je napomenula da to ne znaci da ce biti recesijski u duhu. Dvije su glavne programske okosnice koje su se nametnule same po sebi su Vikend knjižnicara i 80. obljetnica izdanja knjige "Problem putovanja svemirom" Hermana Potocnika Noordunga.

Glavni gost sajma bit ce argentinski pisac Alberto Manguel, autor znamenite "Povijesti citanja" kome ce pripasti cast otvaranja sajma. Kao književnik opcinjen knjižnicama bit ce gost ovogodišnjeg Vikenda knjižnicara, u sklopu programa Suton uz knjigu predstavit ce svoju knjigu "Biblioteka nocu", a bit ce i gost Dorucka s autorom. Drugi važan gost je americki filozof Daniel Dannett koji je uz slavnog evolucijskog biologa Richarda Dawkinsa jedan od predvodnika globalne kampanje zdravog razuma, kritickog mišljenja i skepse prema praznovjerju u vjeri.

Na Dorucku s autorom voditelj programa Vojo Šiljak ugostit ce medu ostalim Vladu Kreslina, Miljenka Jergovica, Slobodana Šijana, a u sklopu programa Suton uz knjigu svoje ce nove knjige predstaviti Mirko Kovac, Predrag Matvejevic i Ante Tomic, istaknula je direktorica Vodopija. Medu važnim gostima tu je i Dragan Živadinov, slovenski umjetnik, kazališni redatelj i performer suosnivac pokreta Neue Slowenische Kunst. U Puli se ocekuje više od 200 gostiju.


Podijeli: Facebook Twiter