Sajam namještaja u Veroni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Veroni je održan sajam namještaja i pratece opreme "Abitare il tempo". Ovogodišnja je izložba postavljena u 10 izložbenih dvorana, na 100.000 m2 površine, a sudjelovalo je 720 izlagaca iz 23 zemlje.

Raspon proizvoda je bio širok; namještaj, tapecirani namještaj, kuhinje, kupaonice, rasvjeta, tekstil, tepisi, zavjese, kucanstvo, posude, dekori, dekorativni pribor, slike, djecji namještaj, podovi, obloge, vrata, stubišta, rucke.

Trendovi
Dvije su jasne stilske odrednice; klasika sa procišcenim, tehnološki naprednim detaljima i interpretacija modernog na retro nacin te suvremeni minimalizam oplemenjen bogatim materijalima. Novost je uvodenje ženskog lika u interijer, kroz slikarstvo, kiparstvo ili su motivi integrirani u same komade namještaja. Vodeci lik je Marylin Monroe, ali i drugi ženski filmski likovi iz doba prijelaza 50in na 60te godine prošlog stoljeca, naglašavajuci bogatstvo ženskih oblina i njihovu senzualnost. U doba krize i materijalnog uskracivanja žena i njena putenost izrastaju u prvi plan.

Boje su neutralne i nenametljive- crna, bijela, smeda, ili crnobijela kao temperamentnija verzija (karirani uzorak), a kao suprotnost se namece ljubicasta u širokom rasponu nijansi -od svijetle do boje tamne šljive. Prisutna je u detalju ili kao dominantna boja u prostoru. U lusuznijim je verzijama prisutna zlatna, srebrna ili bakrena boja.

Od materijala dominira drvo, staklo, metal i tkanina, a rasvjeta je i dalje važan element u formiranju prostornih efekata. Lusteri su narasli do xxl dimenzije i apsolutno dominiraju prostorom, stolne i samostojece lampe su obavezan element u prostoru, sjenila su naglašena ali je cijela forma skladna i nenametljiva, geometricna. Led rasvjeta je integrirana u sve vrste elemenata-od polica do karniša za zavjese, od klasicnog stila do modernog.



Osnovna je karakteristika dnevnog boravka da je cistih i jasnih linija. Klasicne su komode procišcene i pojednostavljene povlaceci jasne asocijacije na suvremenost, dok su moderne linije obogacene diskretnim detaljima koje im daju dojam bogatstva i vizualne težine. Sjedece su garniture geometricne, jednobojne, neutralne u prostoru. Stolici su stilski povezani sa komodama, a izvedeni su u kombinaciji od dva ili više materijala, niski te velikih domenzija.

U spavacim sobama i dalje dominira uzglavlje kreveta ili zona zida iza kreveta. Uzglavlje je cesto tapecirano kao glatka ploha ili chesterfield uzorak. Uz tv uredaj se uvode i elementi dnevnog boravka u obliku dodatnih polica. Pojedinacne komode u prostoru su cesto skulpturalnih oblika te osim funkcije postaju i izrazito ukrasni element prostora. Smještaju se u dnevne boravke, spavace sobe ili predvorja koja su obogacena udobnim foteljicama, ogledalima velikih i naglašenih okvira te umjetninama. Tepisi su naglašene teksture, a krupni uzorci ili patchwork je i dalje prisutan.



Zastori su nenametljivi, cesto sa diskretnim srebrnim odsjajem i nježnim nenapadnim uzorcima- apstraktnim ili cvjetnim.

Kuhinje su doživjele novi preobražaj te još više postale skulpturalne, skrivajuci maksimalno svoju unutrašnjost te naglašavajuci monolitnost šanka-radne plohe u koju su integrirani praonik i štednjak. Svojom cistocom i jednostavnošcu gube asocijacije na kuhinjski prostor postajuci dio stambene cjeline. Uz drvene ili lakirane površine dominira metal. Kao suprotnost minimalizmu tu su klasicne i rustikalne kuhinje sa retro interpretacijama najsuvremenijih uredaja, stvarajuci ugodaj domova naših baka i vracanja u doba tehnološke i energetske neopterecenosti.

Kupaonice takoder nude modernu i klasicnu interpretaciju, a zajednicko im je da umivaonik dominira u prostoru. U modernoj je izvedbi skulpturalan i samostojeci, a u klasicnoj asocira na fine komode u ulaznom prostorima u koje je intergriran umivaonik.



Podne i zidne plocice se kombiniraju sa umecima raznobojnog stakla koje daje dojam izuzetne finoce i bogatstva, a u parketima su prisutne intarzije i kombinacije sa kamenom. U modu se ponovo vraca terazo pod, a u finijim je verzijama oplemenjen drvom.

Izrazito trendovski detalj postaje i kamin te grijaca tijela koja svojim dizajnom asociraju na kamine te koriste nova ekološka goriva.

Ekološka svijest je predstavljena i u proizvodima izradenim od recikliranog drveta u kojemu spoj starog materijala i novog dizajna stvara odlicne vizualne efekte.

Spoj arhitekture, dizajna, obrtništva i industrije ponovo je pokazao kako ni kriza ne može zaustaviti protok kreativne energije i poduzetništva, vec pokrece nove kvalitete scenarije življenja. Umjetnost je i više nego prije integrirana sa dizajnom pokazujuci komplementarnost tih svjetova te je još jedan dokaz kako krize dolaze i prolaze, a stvarne vrijednosti opstaju. (Izabela Galovic Ninic, dipl.ing.arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter