Sajam knjige uvertira u Veseli pazinski prosinac

Konferencija za novinare o Veselom prosincu u Pazinu (M. RIMANIĆ)
Konferencija za novinare o Veselom prosincu u Pazinu (M. RIMANIĆ)

Grad Pazin ove godine treći put organizira Veseli prosinac, zapravo Božićni sajam koji će se sa popratnim kulturno-zabavnim sadržajima od 20. do 24. prosinca održavati na Trgu slobode, najavio je pazinski gradonačelnik Reanto Krulčić.

Na sajmu se očekuje se 20-ak izlagača koji će nuditi ukrasne i umjetničke predmete, ručno izrađene čestitke, nakit, domeće kolače i slastice, tradicionalne istarske proizvode, te brojne druge prigodne artikle.

Uvertira u Veseli prosinac bit će Sajam pazinske knjige koji će se u utorak 11. prosinca od 10 do 18 sati održati u Spomen domu. Sajmom se građanima nudi mogućnost da po povoljnijim cijenama dođu do knjige, rekao je David Ivić iz Matice hrvatske. Dodajući kako je za razliku od dosadašnja dva sajma ovogodišnji obogaćen predstavljanjem novih izdanja. Uz njih na sajmu će biti izložena i starija izdanja kojima će si čitatelji moći popuniti kućne biblioteke.

Mirna Milanović iz Pučkog otvorenog učilišta dodala je kako je ovo prigoda i da se knjiga izabere kao Božićni ili novogodišnji poklon, a Josip Šiklić iz Čakavskog sabora kako će uz predstavljanje i ponudu knjiga upriličiti i programi koji će upotpuniti sajam i posjetiteljima omogućiti cjelodnevno druženje uz knjigu, poeziju i glazbu.

Sajam će započeti u 10 sati poezijom Mate Balote koju će govoriti Robert Špoljarić i gitarskim koncertom Ene Paris i Daria Buducina. Nakon toga slijedi predstavljanje slikovnica Dolores Flegar "Adonis i jež" i preformans Daniela Načinovića "More s pogledom na sobu".

Najmlađima je namijenjena likovna radionica ilustriranja "Bajke o potonulim zvonima" koju će voditi Irina Ukotić Kivela. U poslijepodnevnom dijelu programa predstavit će se katalog izložbe o Jurju Dobrili i njegova disertacija, zatim knjiga dr. Slavena Bertoše "Migracija prema Puli: primjer austrijske Istre u novom vijeku", te "Govor Gračišća" Alvijane Klarić i CD s knjigom pulskog kantautora Valtera Milovana. U glazbenom dijelu programa nastupit će harmonikaši Frančesko Guštin i Deni Erik, te gitaristi Lukas Ujčić i Erik Ivić.

Ovom će se prigodom u suradnji s pazinskim Franjevačkim samostanom izložiti sva izdanja Dobrilinog molitvenika "Otče, budi volja tvoja".

Sajam pazinske knjige završava koncertom "Slava tebi Pazin grade" a njim će se obilježiti 200. obljetnica rođenja biskupa Jurja Dobrile i 100. obljetnica skladanja istarske himne "Krasna zemljo". Na koncertu će, kako je najavio Šiklić, nastupiti zborovi "Roženice", KUD-a "Matko Brajša Rašan" i Sveučilišta Jurja Dobrile, pjevači Bruno Krajcar i Daniel Načinović.

Izvest će se i kantata "Slava Dobrili" koju je skladao profesor stare pazinske gimnazije Saša Šantel.  (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter