Sajam knjige: Ruska duša u jeziku

Ruski novinar i pisac Aleksandar Genis
Ruski novinar i pisac Aleksandar Genis

Sajamski program Izlet u Rusiju sinoć nam je predstavio knjigu "Tama i tišina" i njenog autora, ruskog novinara i pisca Aleksandra Genisa. Autora su predstavili njegov srpski izdavač Vladislav Bajac i selektorica programa Izlet u Rusiju Ivana Peruško, a Genis je bio i jutrošnji gost Voje Šiljka na Doručku s autorom. Za uvertiru zanimljivog razgovora Šiljka i Genisa pobrinula se pjevačica Ina Razumnihina koja je otpjevala dirljivu rusku romansu. Uvijek dobro pripremljeni Šiljak od autora je prvo htio doznati zašto je 1977. godine "zbrisao" u Ameriku.

- Nisam bio ni emigrant ni izbjeglica, već najobičniji gastarbajter. Bilo je to u vrijeme Brežnjeva, a New York je tada bio jedini grad gdje si se ozbiljno mogao baviti ruskom književnošću. Ono najbolje što se tada dešavalo u ruskoj književnosti dešavalo se van granica SSSR-a - u Parizu ili New Yorku. Imao sam sreću što sam u New York došao u zlatno doba ruske emigracije kada je u Rusiji samo Brežnjev mogao biti pisac, pa su mu i dodijelili nagradu. U redu, oni su imali Brežnjeva, ali mi smo imali Brodskog, prisjetio se Genis.

Šiljka je zanimalo dali nakon toliko godina života i rada u Americi Genis još uvijek razmišlja na ruskom te što misli o emotivnosti Slavena.

- Razmišljam i sanjam na ruskom, a engleski koristim kada trebam biti kratak. To je jezik pun idioma, izvrstan za kratke i duhovite stvari, a ruski je za romane. Što se tiče emocija, istina je da su slavenski narodi na Zapadu poznati po tome što ne skrivaju emocije. Dovoljno je otići na željeznički kolodvor i vidjeti kako se Slaveni opraštaju, kazao je Genis.

On je kazao i da mu je cilj dok piše naučiti nešto što ne zna, no da je tužan ako se sutra pokaže da to što je naučio nije istina.

- Mislim da nikada neću sustići tog Genisa koji trči ispred mene. Pisca određuje neznanje - što više ne zna, to više može napisati. Svaki put kad pišem, smislim novi žanr. To je način postavljanja pitanja, instrument, kut gledanja koji te definira kao pisca. Kad autor napiše ja, to nije ja pisca već njegov najbolji dio, a zadatak pisca je pronaći taj lik. Brodski je izmislio lik Rimljanina u doba Rimskog carstva i zaključio da ako baš moraš živjeti u imperiji, onda je najbolje da živiš na njenoj periferiji, po mogućnosti uz more. Zato mislim da bi mu se Pula jako sviđala, kazao je Genis.

No program sajma nije usmjeren samo na Rusiju i ruske pisce, pa je sinoć brojna publika pohitala u Crveni salon Doma hrvatskih branitelja gdje su Miljenko Jergović i Ivan Lovrenović predstavljali jedan drugoga i njihove romane "Rod" i "Nestali u stoljeću". U Monteparadisu u Rojcu sinoć se održavao i program Posljednja stanica Paradiso u sklopu kojeg je predstavljena knjiga Marka Pogačara "Jugoton gori!" i održan koncert grupe Cherkezi. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter