Sajam knjige povezuje Kinu i Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonacelnik Pule Boris Miletic, zamjenica župana Viviana Benussi, direktorica Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija i nacelnica Odjela za promidžbu knjige pri Ministarstvu kulture Dubravka ?uric Nemec u srijedu su u gradskoj palaci primili izaslanstvo Opce uprave za tisak i nakladništvo Narodne Republike Kine koje je ovih dana u posjetu Hrvatskoj.

Kinesko izaslanstvo boravi u Hrvatskoj od 17. do 21. travnja, a cilj posjeta je dogovor o suradnji i razmjeni iskustva u podrucju nakladništva.

- Pricati o znacaju i velicini Kine ovom prigodom nije potrebno, no važno je istaknuti da je bitno što smo izaslanstvo upoznali sa Sajmom knjige u Istri, kao jednom od najvažnijih manifestacija na ovim prostorima. Tijekom današnjeg sastanka ucinjeni su prvi koraci ne bi li se naš sajam povezao s kineskom Opcom upravom za tisak i nakladništvo, rekao je.

Ovog ponedjeljka Ministarstvo kulture i Opca uprava za tisak i nakladništvo Narodne Republike Kine potpisali su Memorandum o suglasnosti o suradnji, u kojem se spominje i mogucnost suradnje izmedu Pekinškog sajma knjige i Sajma knjige u Istri.

- Pekinški sajam knjige najveci je na svijetu i iznimno sam zadovoljna što im je naš Sajam knjige u Istri zanimljiv po programu i sadržaju. Drago mi je i da je kinesko izaslanstvo prepoznalo Pulu i Istru kao prostor knjige. Nadam se da ce Sajam knjige u Istri zajedno s istarskim nakladnicima biti nositelj buduce eventualne suradnje izmedu naše dvije zemlje, rekla je Vodopija.

Sun Shuoshan, zamjenik ravnatelja uprave za tisak i nakladništvo, rekao je da je zadivljen ljepotom Istre i Pule te njihovom poviješcu i kulturom.

- Ovim smo posjetom bolje upoznali Sajam knjige u Istri i smatramo da je jedan od važnijih manifestacija na jugu Europe, jer je most izmedu kultura Hrvatske i drugih zemalja. Bilo bi mi drago kad bi naši autori i izdavaci gostovali na tom sajmu; to ce biti i prilika da vas bolje upoznamo s našom kulturom, rekao je Shuoshan.

Kineski izaslanici u Zagrebu su posjetili nakladnicke kuce, a stvoreni su i prvi medusobni kontakti. Ocekujemo da ce Sajam knjige u Istri poslužiti kao spona koja ce umrežiti istarske nakladnike i njihove kineske kolege. Medu prvim dogovorenim suradnjama je i objava antologije hrvatskih autora na kineskom i obratno, rekla je Dubravka ?uric Nemec.


Podijeli: Facebook Twiter