Sajam knjige ostao bez glavnog sponzora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Bez naše krivnje neocekivano smo ostali bez glavnog sponzora koji je trebao osigurati 700 tisuca kuna nužnih za održavanje 15. Sajma knjige u Istri. Osim samog iznosa veliki nam problem predstavlja i cinjenica što je do otkazivanja sponzorstva došlo samo tri tjedna prije pocetka održavanja ovogodišnjeg obljetnickog izdanja Sajma. Zbog opstanka i znacaja Sajma primorani smo uputiti javni apel u kojem pozivamo sve prijatelje Sajma u Istri i Hrvatskoj da nam pomognu. Pozivamo Ministarstvo kulture, Grad Pulu, Istarsku županiju, pulske i županijske gradske vijecnike, sve istarske gradove i opcine, turisticke zajednice i posebice gospodarstvenike u našoj regiji i državi da nam, ako je moguce, pomognu da Sajam preživi ovu jubilarnu i kriznu godinu", rekla je Magdalena Vodopija, direktorica Sajma knjige u Istri.

Vodopija je na presici iznijela i podatke o cijeni ovogodišnjeg Sajma knjige u Istri.

Minimalan iznos potreban za realizaciju Sajma ove je godine nešto manji od dva milijuna kuna. Nešto više od trecine sredstava, 750 tisuca kuna dobili smo od proracunskih sredstava Ministarstva kulture, Istarske županije, Grada Pule i pulske Turisticke zajednice. Druge dvije trecine troškova pokrivamo s donacijama sponzora, s time što bi srednji i manji sponzori Sajmu ove godine trebali priskrbiti 530 tisuca kuna, a glavni je sponzor trebao Sajmu osigurati 700 tisuca kuna, kazala je Vodopija te dodala da je više od 70 posto pripremnog posla za Sajam obavljeno, te da je vec tiskano 90 posto promotivnog materijala.

Vodopija je napomenula i da su vec obavljeni dogovori s 300 izdavaca i dvjestotinjak sudionika programa. Placene su avionske karte inozemnim gostima, a medu najpoznatijima Pulu bi ove godine trebali pohoditi argentinski književnik Alberto Manguel, americki filozof Daniel Dennett i portugalska zvijezda Rui Zink.

"Pozivamo sve koji su nas dosad podržali, a posebno istarske gospodarstvenike da nam pomognu u ovoj teškoj situaciji. Ako se Sajam ove godine ne održi, ni sama ne znam što bi to moglo znaciti za ugled kako Sajma, tako i Pule i Istre u svijetu. Rok za rješavanje tog problema je iznimno kratak. Ako do srijede ne pronademo rješenje, Sajma nece biti, a ne održi li se ove godine možemo slobodno reci da je ukinut", zakljucila je Vodopija.


Podijeli: Facebook Twiter