Sajam knjiga ima svoj katalog i spot

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Volonteri sajma okupljeni u Lens mediji za ovogodišnji su Sajam knjige u Istri snimili promotivni film naziva "Sanjam" koji je predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare u Domu hrvatskih branitelja. Lens mediju sacinjavaju: Dren Kastriot Sadikaj, Hrvoje Slebur, Bojan Radetic, Doris Rabac, Dimalj Kajtazi i Vedran Stojanac, a u spotu radnja prati mladu "sanjacicu knjiga" koja zaspi u autobusu i u nocnoj mori doznaje da je sajam knjige otkazan.

Magdalena Vodopija, direktorica sajma je napomenula da ce Lens media filmski popratiti sajam i snimiti sve što se na njemu dogada i to ispred i iza kulisa, a pod mentorstvom Ines Pletikos i Mauricija Ferlina. "Filmaši okupljeni u Lens mediji samo su dio velikog broja volontera koji ove godine stvaraju sajam i kojim je sajam posvecen. Volonteri su velika novost sajma, a njihov angažman ne bi bio moguc bez jednog od glavnih partnera sajma - Sveucilišne knjižnice u Puli", kazala je Magdalena Vodopija.

Tijana Barbic Domazet, ravnateljica pulske Sveucilišne knjižnice i Tea Grujic, voditeljica volontera opisale su u kojim su sve segmentima volonteri ukljuceni u radu na sajmu.

- Sajam knjige u Istri i Sveucilišna knjižnica Pula sklopili su sporazum o cjelogodišnjem partnerstvu kojim su definirali kako zajednicki upotrijebiti svoje resurse u cilju promicanja knjige i citanja. Osim angažmana volontera na sajmu ta je suradnja urodila i posebnim programom Pulski putovi knjige. Radi se o edukativnom programu namijenjenom istarskim srednjoškolcima u kojem ce se upoznati s poviješcu knjige i knjiškim pulskim raritetima, kazala je Barbic Domazet, dok je Tea Grujic napomenula da se nada da ce volonteri postati tradicija sajma.

Mauricio Ferlin, autor vizualnog identiteta sajma govorio je o novom katalogu sajma kojeg je napisao i uredio Miodrag Kalcic Kina i kojeg je on oblikovao.

- Katalog je stvoren tijekom puno neprospavanih noci i veceg je formata no obicno. Tisak je jednostavan i dvobojni, a osim standardnih tekstova koji govore o programu i gostima sajma sadrži i nekoliko teorijskih tekstova o filmu i knjizi, kazao je Ferlin i dodao da su mu u pripremi scenografije pomogli i ucenici pulske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.



Redatelj ceremonije otvaranja sajma Matija Ferlin nije htio ulaziti u detalje i samo je napomenuo da ce u protokolarnom djelu govoriti pulski gradonacelnik Boris Miletic, procelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, direktorica sajma Magdalena Vodopija, njemacka glumica i redateljica Maria Schrader i priznata izraelska spisateljica Zeruya Shalev kojoj ce pripasti cast otvaranja sajma. Poseban gost otvorenja bit ce pulski violoncelist svjetskog glasa Stjepan Hauser.

Nakon konferencije za novinare ekipa sajma se prošetala do info punkta na Portarati gdje svi zainteresirani moci dobiti informacije o sajmu te kupiti knjige koje su vezane uz program sajma.

Sajam knjige u Istri svoja vrata u Domu hrvatskih branitelja otvara u petak u podne, a trajat ce do 12. prosinca. Sajam ce biti otvoren svakog dana od 9 do 21 sat, a knjige 225 nakladnika prodavat ce se s popustom od 20 posto za nove naslove te od 20 posto i više za starije naslove ovisno o odredbi nakladnika.


Podijeli: Facebook Twiter