Sajam, klizalište, koncerti i porečka bajka

(Emica Elveđi / CROPIX)
(Emica Elveđi / CROPIX)

U Poreču će se prvi put organizirati Advent koji se s raznovrsnim događanjima za sve ukuse održava od 6. prosinca pa do 8. siječnja iduće godine na Trgu Matije Gupca u starogradskoj jezgri. A besplatno klizalište će na tom istom mjestu biti otvoreno do kraja zimskih praznika, 15. siječnja, i radit će svaki dan – bez stanke. Program Adventa – potpuno besplatan za sve - u kojem su božićni sajam, više od dvadeset koncerata i brojna druga događanja predstavili su jučer na konferenciji za novinare u gradskoj palači dogradonačelnik Poreča Loris Peršurić i predstavnici partnera - Vlatka Ilečić Arklinić iz Valamar Riviere i Dean Krizmanić iz Plave lagune.

Kućice i paviljoni

-Osluškujući želje naših sugrađana, Grad zahvaljujući sinergiji javnog i privatnog sektora ove godine organizira prvi pravi advent u našem gradu, koji će Porečanima i svim gostima donijeti autentičnu adventsku atmosferu. Kroz bogat program i svakodnevne aktivnosti, Grad će, zajedno s partnerima i suorganizatorima, osigurati besplatne sadržaje i pregršt zabave za sve posjetitelje, rekao je Peršurić.  Dodao je da su odabrali trg u povijesnoj jezgri kako bi Porečane vratili u najljepši dio grada, u kojem će doživljaj Adventa biti potpun.

Naveo je da su se organizatori, uz besplatno klizalište, koncerte Night Expressa, Gustafa, Detoura, Cirkusa i brojnih drugih, te vikend događanja s besplatnim degustacijama slastica, vina i ulja, posebno  potrudili oplemeniti božićni sajam koji će krasiti bijele drvene kućice i bijeli drveni paviljon koji će svojom posebnošću zamijeniti standardnu pozornicu. Neće manjkati ni prigodne dekoracije božićnog sajma s umjetnim snijegom, posebno uređenim photopointom i još mnogo toga.

-Uz to što će sva događanja tijekom adventa biti besplatna, osigurali smo i promotivne cijene hrane, pića i slastica, ali i vlakić od Velikog gradskog parkirališta do Adventa Poreč, zaključio je Peršurić.

Otvaraju hotele

Voditeljica razvoja destinacijskih proizvoda u Valamar Rivieri Vlatka Ilečić Arklinić istaknula je kako je njihovoj tvrtki veliko zadovoljstvo biti dijelom tima koji prvi puta u Poreču pokreće i organizira jednu od zasigurno najljepših manifestacija po uzoru na brojne europske gradove. K tome, Valamar Riviera u razdoblju Adventa otvorit će čak tri hotela – Rivieru, Crystal i Diamant, te će taj događaj promovirati i izvan Istre i Hrvatske, kako bi se privukao što veći broj gostiju u Poreč.

-Za one malo veće pripremili smo i besplatne koncerte renomiranih domaćih izvođača, dok će se obitelji zasigurno odlično provoditi uz dječje predstave i Adventski cirkus na otvorenome. Cijeli program koncentriran je na Trg Matije Gupca koji će biti prigodno dekoriran, a u planu je i prigodna ugostiteljska ponuda kao i ponuda suvenira, zaključila je Ilečić Arklinić. Posebno je naglašeno da će se ponuda jela i pića na štandovima nuditi po vrlo popularnim cijenama, kao i da će pojedini ugostiteljski lokali nuditi Adventske menije s tri slijeda po posebnim cijenama.

U ime drugog partnera, Plave lagune, voditelj projekata Dean Krizmanić rekao je da je ta tvrtka na sebe preuzela organizaciju klizališta koji će također biti na Gupčevom trgu. Besplatno će biti klizanje, najam klizaljki i drugi zabavni sadržaji. Klizalište površine oko 230 četvornih metara bit će otvoreno od 6. prosinca do 15. siječnja, svakoga dana od 10 do 22 sata. Na Badnjak će raditi od 10 do 18 sati, na Božić od 12 do 21 sati, a posljednjeg dana u godini radit će od 10 do 18 sati. Prvoga siječnja radno vrijeme će biti od 12 do 21 sati.

-Osim klizanja, za dodatnu zabavu na ledu osmislili smo raznovrsne programe za sve uzraste - disco partyje, zabavne animacije i ples pa čak i hokej na ledu. Svim će posjetiteljima na raspolaganju biti i treneri koji će se pobrinuti o dodatnoj sigurnosti i zabavi. Posebno pozivamo i sve one koji dosad nisu imali priliku isprobati klizanje na ledu jer ih u Poreču očekuje i besplatna škola klizanja, naveo je Krizmanić.

Pola milijuna kuna

Na novinarski upit o troškovima Adventa dogradonačelnik je odgovorio da se radi o pola milijuna kuna iz proračuna, ali toliko se i prijašnjih godina izdvajalo za blagdanska događanja, koja su sada okupljena pod jednom kapom. Predstavnici Valamar Riviere i Plave lagune nisu htjeli govoriti o konkretnim iznosima, već su istaknuli da će tek nakon što Advent završi podvući crtu i reći koliko su potrošili na događanja koja su preuzeli na sebe.

Peršurić je posebno istaknuo sinergiju javnog i privatnog sektora, te nabrojao sve ustanove i organizacije koje su pomogle Gradu u organizaciji ovog događaja – Turistička zajednica Grada Poreča, TZ Istarske županije, Pučko otvoreno učilište, komunalna tvrtka Usluga, Gradska knjižnica, Centar za mlade, Udruženje obrtnika Poreč, Sportska zajednica Grada Poreča, Društvo invalida, kao i sve škole i vrtići te brojni drugi.

Cijeli program Adventa dostupan je na web stranici www.adventporec.com  i na Facebook profilu www.facebook.com/adventporec.

Porečka bajka u Villi Polesini

Kao veliku novost istaknula je da će se tradicionalni blagdanski program za djecu Porečka bajka ove godine održati u Valamarovoj Villi Polesini koja se nalazi nedaleko trga na kojem će se odvijati Advent. Tijekom održavanja Porečke bajke, od 14. do 22. prosinca, poklon paketiće i kazališne predstave na dar dobit će čak 1.400 porečke djece. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter