Sajam kao dokaz rada i truda istarskih obrtnika

Brojni uzvanici na otvorenju 19. Obrtničkog sajma
Brojni uzvanici na otvorenju 19. Obrtničkog sajma

Prigodnom svečanošću, uz brojne uzvanike i goste, otvoren je u četvrtak na Karolini 19. Obrtnički sajam Istre, sajam proizvodnog obrtništva koji ove godine na sajmenom prostoru podno pulske Arene okuplja čak 145 izlagača iz cijele Hrvatske, Slovenije, Srbije i Italije. Okupljenima se u ime organizatora, Obrtničke komore Istarske županije, obratio dopredsjednik Enrico Cernecca navodeći kako je sajam dokaz rada i truda istarskih obrtnika.

Više obrta i OPG-a

- Ovdje nije riječ o slučajnosti ili pokušaju već o promišljenom projektu koji godinama održavamo uz potporu lokalnih vlasti, brojnih pokrovitelja, sponzora i donatora bez kojih bi sajam bilo vrlo teško organizirati, naveo je Cernecca podsjetivši da je prvi sajam održan 1998. godine u Poreču i od tada samo raste. Ove godine, naveo je, okuplja dosad najveći broj izlagača i ima međunarodni karakter, a posebno je istaknuo činjenicu kako na sajmu ima manje kolektivnih štandova, a više obrta i obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava. Na kraju je poručio da obrtnicima, koji su najžilaviji dio gospodarstva, treba što više olakšati poslovanje, pojednostaviti administraciju, zaštititi ih od nelegalne konkurencije, osigurati im naplatu računa te smanjiti porezna i druga opterećenja.

Predsjednica Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić navela je dva značajna podatka; da u Istri postoji 9.500 malih tvrtki koji zapošljavaju više od 25 tisuća ljudi te su oni lani investirali čak i više od velikih tvrtki što dovoljno govori o snazi koji obrtnici imaju.

Na obrtništvo u Hrvatskoj osvrnuo se pak Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore navodeći da u Hrvatskoj ima 77 tisuća obrta te je njihovo propadanje zaustavljeno.

Pokrenuto obrtništvo

- U proteklih šest, sedam mjeseci obrtništvo je napokon pokrenuto i nadam se da će nova Vlada prepoznati rad ministra Horvata, rekao je Ranogajec, dodajući da je Istra uvijek bila u vrhu što se tiče poduzetništva, a to dokazuje i sajam kojemu se izlagači stalno vraćaju. Jer, kako je naveo, bez obzira na moderne tehnologije, kontakt "jedan na jedan" i rapsodiju okusa i mirisa, kakva se može doživjeti na sajmu, ništa ne može zamijeniti. Ističući kako hrvatski obrtnici imaju što ponuditi i Europi ipak je istaknuo problem obrazovanja i činjenicu da obrtništvo već sada vapi za kvalitetnim radnicima te se pod hitno mora mijenjati obrazovni sustav na način da se uskladi s potrebama tržišta.

U ime Ministarstva poduzetništva i obrta na svečanosti se obratila pomoćnica ministra Ana Mandac, zadužena upravo za resor obrtništva, riječima kako ministarstvo iskreno i stvarno surađuje s obrtnicima te da je i ona sama deset godina bila obrtnica pa je po dolasku u ministarstvo znala što treba mijenjati. Istaknula je i činjenicu da je lani za "Poduzetnički impuls" bilo izdvojeno 50 milijuna kuna i to iz proračuna dok je ove godine za "E-impuls" izdvojeno čak 300 milijuna kuna, od kreditnih linija do stipendija, s tim da se iz proračuna nije uzela niti kuna već je novac u cijelosti povučen iz EU fondova. Sajam je posjetio i ministar turizma Anton Kliman koji je nakon otvaranja s obrtnicima održao sastanak na temu problematike radne snage i iskorištenosti turističkih kapaciteta.

Nakon Valerija Drandića, koji se uzvanicima obratio u ime Istarske županije, čestitavši organizatorima na organizaciji sajma ali i na ukupnom doprinosu obrtnika koji su vrlo važan segment istarskom gospodarstvu sajam je službeno otvorio Miro Dodić, predsjednik uprave IKB banke Umag, glavnog sponzora sajma, koja za četiri dana slavi 60 godina uspješnog poslovanja.

- Od male banke postali smo značajna regionalna banka koja je u startu svoj razvoj vezivala uz malo i srednje poduzetništvo, naveo je Dodić dodajući kako je uprava povodom značajne obljetnice odlučila do kraja godine obrtnicima i poduzetnicima ponuditi još povoljnije kreditne linije s kamatom od četiri posto i naknadu u iznosu od 0,5 posto.

Od nadstrešnica do kolača

Sajam na Karolini traje sve do nedjelje, a ulaz je za posjetitelje besplatan. Radno vrijeme mu je od 10 do 20 sati, s tim da se u nedjelju zatvara u 17 sati, nakon podjele nagrada.

Na 740 kvadratnih metara zatvorenog i 540 metara vanjskog izložbenog prostora posjetitelji mogu vidjeti brojne proizvode vrijednih obrtnika - od cvijeća i proizvoda od drva i tekstila, preko nadstrešnica i raznih peći, pa sve do segmenta zdrave hrane - čajeva, tinktura, ulja. Svakako je zanimljiv i gastro dio ponude - od ribljih, preko suhomesnatih proizvoda do ulja, vina, kolača i slastica. U sklopu sajma koji će trajati do nedjelje organizirat će se razne popratne aktivnosti - predavanja, savjetovanja, radionice, a održat će se i susreti s predstavnicima gospodarskih komora iz Beograda i Padove. (B. PETROVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter