Sajam hrvatskog blaga na Zlatnoj sopeli

Uz zlatnu sopelu prigodan suvenir
Uz zlatnu sopelu prigodan suvenir

Uz glazbu i ples Mediteranskog folklora Zlatna sopela u Poreču, ovdašnji gosti mogu dodatno uživati i u mirisima i okusima Istre i ostalih hrvatskih regija - Sajmu hrvatskog blaga. Proizvođače različitih domaćih proizvoda u Poreč je pozvala Udruga proizvođača, prerađivača, prodavača i potrošača bio-proizvoda, ukratko BIO Istra okupivši ih na Trgu slobode gdje se svake večeri tijekom proteklog tjedna plesalo, pjevalo i sviralo, a između toga šetalo, degustiralo i komentiralo, a ponešto, kako vele sami izlagači i prodalo.

Uz Zlatnu sopelu svakako je gostima zanimljiv štand braće Milana i Darka Vitasovića iz Boduleri s istarskim narodnim glazbalima većinom izrađenim iz maslinovog drva. Turisti su se najviše zanimali za šurlice, mnogi su isprobavali kako sviraju, a kako veli Milan, ipak se najviše prodaju manji suveniri. Draženka Kolar iz Zagreba prvi je put na nekom istarskom sajmu, a zanimljivost njezina štanda su oslikane tikve. Imamo obiteljsko gospodarstvo za proizvodnju ukrasnih tikvica koje sušimo i oslikavamo. U Poreču sam prvi put, gosti su jako zainteresirani za naše proizvode i ja sam oduševljena nastupom, veli Draženka Kolar.

Prodajom svojih proizvoda izrađenih od lavande što bujno raste podno svetlovrečkog zvonika, zadovoljna je i Roberta Vivoda Herak. Istina, prodaju se jeftinija pakovanja, ali i to je dobro.

Lijepo i izazovno miriši na štandu bjelovarskog OPZ-a Top. Kako i ne bi kada su tu izložene fine kreme i ulja od najboljih trava - ljekovitog, aromatičnog i medonosnog bilja. Kako veli vlasnik, "doktor" od milja, 20 hektara svake je godine posijano s najmanje 30 vrsti ljekovitog i inog bilja. Od njih se rade kreme i pomade, ulja i gelovi, čajevi, raznorazni ljekoviti pripravci za koje su mnogi zainteresirani. Naravno, ne samo za gledanje. Evo ovdje ulje crnog kima za jačanje imuniteta, limunovo za suhu i oštećenu kožu, od mrkve za brzo tamnjenje! Čajevi za sve moguće i nemoguće boleštine, prava i ekološki uzgojena stevia (a ne ona kemijska iz apoteke!) - vrećica od 20 grama umjesto 50 kilograma šećera.

Blizu je i zanimljiv štand OPG-a Horvat s vinima od kupine, maline, višnje, pa onda njihovi likeri. Sve prirodno, fino, zdravo. Veli gospođa Andrijana da sama oslikava staklenu ambalažu i to joj sasvim dobro ide. Uz nju je još jedan OPG, Magriž iz Kornića s Krka. Gospođa Vesna Mrakovčić ponosno prodaje tri ovčja sira koja je i patentirala: od magriža kako se u ovom kraju naziva smilje ili smib, u orahovom lišću i s ružmarinom.  Imaju svoje ovce od kojih prave izvanredan sir što su prepoznali i kupci. Mmmmm.

Još jedan đir po štandovima, pažnju mi privlače marinirani inčuni, kozice, fileti ušate, tu su i papričice punjene inčunima, sve iz OPG-a Živka Dražina. A pored njih još i ukiseljeni motar ili šćulac, kapari…, ma tko ima ovakvog blaga kao što ga imamo mi? (Napisala i snimila Vesna MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter