Sajam donio malo božićnog duha u grad

Kućica od slatkiša, kao u priči o Ivici i Marici
Kućica od slatkiša, kao u priči o Ivici i Marici

Miris božićnih delicija, medenjaka, palačinki, fritula i kuhanog vina počeo se danas širiti Giardinima unoseći bar dio blagdanskog duha u naš grad.

Na 19 drvenih štandova izlagači iz Istre, ali i drugih dijelova Hrvatske, u sklopu Božićnog sajma kreativnosti u organizaciji udruge Razvoj, izložili su razne ručno izrađene originalne artikle - ukrasne predmete i dekoracije, nakit, svilene marame, kape i šalove…

Na nekoliko se štandova nudi i med, domaći kolači, ljekovito bilje i vina - od gloga, kupine, jagoda.

Prvi put na božićnom sajmu izlaže i Puljanka Dolores Kliman. Njezin je štand, vjerojatno, najslađi od svih - nudi domaće kolače, medenjake, praline, muffine, ušećerene jabuke i bademe, lizalice…, a svim je prolaznicima za oko "zapela" kućica načinjena od medenjaka i slatkiša, poput one iz priče o Ivici i Marici.

Na sajam je stigla i Ljiljana Vašarević s Obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva Vašarević iz Slatine. U Pulu je donijela svoj med, čajeve, ljekovito bilje, kreme od propolisa, gaveza, nevena te tuljke za uši.

Kako veli, sve je ručno rađeno, a biljke i med su s Papuka. Od medenih delicija izdvojimo, primjerice, neuobičajen crveni i zeleni med - prvi je s okusom jagode, a drugi s mentom.

Godinama na Hand made sajmu izlaže Slavica Bezić svoje ručno rađene proizvode - oslikanu svilu, keramiku, vunene torbe, nakit, čestitke i božićne kuglice.

- Kao članica udruge Razvoj godinama sudjelujem na sajmovima, voljela bih da ovaj sajam uspije, da bude posjećen, da unese malo božićnog duha u grad. Jedino što nam još nedostaje je malo božićne glazbe, veli Bezić.

Oko štandova je jučer već vladala poprilična gužva, a kako smo doznali od prolaznika, Puli je ovako nešto nedostajalo. I dok su neki samo razgledavali, drugi su kupovali sitne poklone za najmilije jer, kako nam je rekla jedna žena, osim namjere, kod poklona je bitan i trud koji u njegovu izradu netko uloži.

Pokrovitelj oba sajma je Grad Pula, a sponzor pulska Turistička zajednica. (B. PETROVIĆ, Snimio A. KANCELAR)

U četvrtak počinje i sajam u Domu branitelja

Ovo je prva godina da se Božićni sajam kreativnosti u organizaciji udruge Razvoj održava na dvije lokacije, na korzu i u Domu hrvatskih branitelja. Sajam u centru grada traje sve do Badnjaka, i to svaki dan od 9 do 20 sati, s tim da je zadnjeg dana otvoren do 16 sati.

Drugi dio sajma bit će postavljen u Domu hrvatskih branitelja, i to od 20. do 24. prosinca i na njemu će izlagači, njih 50-ak, također predstavljati i prodavati svoje proizvode ručne izrade - ukrase, božićne dekoracije, modne detalje, delicije poput ljekovitih vina, meda, eko proizvoda.


Podijeli: Facebook Twiter