Sajam dobrih vibracija, tradicijskih proizvoda i starih zanata


Prve rujanske nedjelje na prijevoju Poklon održat će se jedanaesto izdanje Učkarskog sajma, izložbene i prodajne manifestacije na kojoj će se od 10 do 20 sati 
predstaviti kulturnu i etnološku baštinu zaštićenog područja Parka prirode Učka i njegove okolice, običaje starih Učkara i Ćića, tradicijske zanate i izvorne pasmine domaćih životinja. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Istre i Primorja, obrtnici i nekoliko udruga, najavio je ravnatelj Javne ustanove Park Prirode Učka Egon Vasilić, 
na gotovo 40 prodajnih mjesta nudit će raznovrsne proizvode; prirodno i ekološki proizvedeno povrće i voće, proizvode od sira i mesa, maslinovo ulje i pripravke od ljekovitog bilja, gljive, tartufe te izobilje gastro delicija primjerice med, rakiju, raznovrsne namaze, pekmeze, smokvenjake i kolače.

Izrada drvenih bačvi i glazbala

Na izložbenom dijelu sajma posjetitelji će imati jedinstvenu prigodu neposredno vidjeti izvedbu starih zanata; bačvarstva i izrade drvenih bačvi, lončarstva i lončarenja na kolu, izrade tradicijskih glazbala; sopila, roženica, obradu kamena i drva. Posebno slikovita bit će prezentacija projekta o ljekovitoj biljki veprini koju će djeca iz područne škole Veprinac izvesti odjevena u srednjovjekovne kostime vlastite izrade, kao izložba zbirke kulturne baštine Lovranšćine. Uz izložbu gljiva, jedinstveno obilježje sajma je i tor s izvornim pasminama domaćih životinja; boškarinom, istarskom ovcom pramenkom, domaćim kravama i istarskim tovarom.

U prostoru učionice u prirodi, odvijat će se edukativni program koji započinje u 12 sati, Viviana Brkarić u ime udruge "Spod Učke" iz Šušnjevice govorit će o novim spoznajama i crticama iz života nekadašnjih stanovnika Učke i okolice.

Učionica u prirodi za najmlađe

Patricija Rumac iz Agro-eno centra "Demetra" predstavit će u 16 sati primorske sorte grožđa i pripadajuće vrste vina, a Zoran Bračić iz Udruge "Živa hrana" od 17 sati prezentirat će prednosti ishrane sirovim namirnicama uz neposrednu pripravu jela, savjete i mogućnost degustacije.

Zabavni i poučni program za djecu također će se odvijati u učionici u prirodi, gdje će u 13 sati "Teatar Oz" izvesti kazališnu predstavu "Ključarica", a Zabavni park "Zvrk" od 14 do 16 sati maštovitu dječju radionicu "Biljke i životinje učkarskoga kraja". 

Kulturno-zabavni program će u 12.30 sati otvoriti i kroz njega provesti Mario 
Lipovšek Battifiaca, a za veseli će se ugođaj lakim notama pobrinuti Trio "Asi", klapa "Mirakul", glazbeni sastav "Anelidi" i Vesna Nežić-Ružić. Umjetničku draž sajmu dat će Udruga "Tinta 910", koja će u 15.30 sati predstaviti pobjednike umjetničkog natjecanja "Učka mi se". (G. ČALIĆ ŠVERKO)



Podijeli: Facebook Twiter